23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

FUCZ izvršila sistematsku dezinfekciju javnih površina na području Živinica

Timovi Federalne uprave civilne zaštite tokom protekle noći obavili su sistematsku dezinfekciju svih vanjskih javnih površina u Gradu Živinice. To je nastavak aktivnosti započetih prethodne sedmice u cilju pomoći stanovništvu koje je najviše pogođeno poplavama u Tuzlanskom kantonu ali i zbog složene epidemiološke situacije u tom gradu uzrokovane pojavom i širenjem koronavirusa (Covid-19).

Na zahtjev Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona (KUCZ TK) pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), raspoređeni u dva tima, sa dvije mašine i potrebnom opremom, sinoć su u 23 sata započeli sistematsku dezinfekciju javnih površina na području Živinica.

Dezinfekcija kojom je obuhvaćeno šire područje Grada Živinica, uključujući i naselje Đurđevik, završena je jutros u tri sata, saopćeno je iz FUCZ-a.

Podršku timovima FUCZ-a pružali su općinska civilna zaštita i pripadnici Vatrogasne jedinice (VJ) Grada Živinice koji su na raspolaganje stavili i jedno vatrogasno vozilo.

– Timovi sa raft čamcima i deset pumpi prethodne sedmice bili su raspoređeni u Kladnju, Srebreniku, Živinicama i Banovićima, gdje su nakon što su ispumpali vodu iz poplavljenih objekata obezbijedili i 80 isušivača vlage koji su podijeljeni stanovništvu a dva tima sa leđnim prskalicama dezinfikovali su poplavljene objekte – saopćeno je.

Federalna uprava civilne zaštite obezbijedila je dezinfekciono sredstvo kojim je izvršena sistematska dezinfekcija općine Živinice i 100 litara dezinfekcionog sredstva i leđne prskalice kojima su timovi izvršili dezinfekciju poplavljenih objekata.

Do sada je dezinfikovano ukupno 97 objekata koji su bili poplavljeni, od čega 32 privatna objekta u naseljima Kotornica, Stari Đurđevik, Nukići, Brod, Maline i Dubrave na području Živinica, 55 objekata u Novom Naselju-Stupari, Stupari-Centar, Strašanj i Čitluk u općini Kladanj te deset objekata na području općine Banovići.

Izvršena je i dezinfekcija 2.000 m2 u Centru namještaja “Malagić” u Živinicama, saopćeno je.

Vezane vijesti

TUZLA