12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

FUZIP u 415 inspekcijskih nadzora utvrdio 49 kršenja epidemioloških mjera

U toku aprila 2021. inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 415 nadzora nad poštivanjem mjera i naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva na području Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona.

Kod subjekata nadzora evidentirano je 49 prekršaja što podrazumijeva izdavanje 49 prekšajnih naloga s finansijskim teretom od 78.460 KM, izdata su 44 rješenja o otklanjanju nedostataka, osam rješenja o zabrani rada fizičkim licima, te 122 upozorenja koja se odnose na neprovođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, kao i dopunjavanje dezinfekcionih sredstava u dezobarijere kod kontrolisanih subjekata.

Najčešća kršenja minimuma obaveznih mjera su uočena na području Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, i to u trgovinama i ugostiteljstvu, dok je kod izvjesnog broja privrednih društava i općina utvrđeno da nije usvojen krizni plan pripravnosti ili se isti ne provodi dosljedno.

U kontekstu preventivno-korektivnog djelovanja inspektora u tolerantnim odstupanjima i nepravilnoj primjeni naloženih mjera, subjektima nadzora su izdata upozorenja ili je naređeno otklanjanje nedostataka, u kojem slučaju je subjekt nadzora nakon otklanjanja obavijestio postupajućeg inspektora.

– Apelujemo i molimo sve privredne subjekte i građane FBiH da poštuju propisane mjere i doprinesu stabilizaciji epidemiološke situacije i normalizaciji stanja u FBiH. Molimo građane da sve uočene nepravilnosti prijave na broj telefona 033 /22 66 44 – saopćeno je i FUZIP-a.

Vezane vijesti

TUZLA