15 C
Tuzla
23.02.2024.

Galić: U borbi protiv nezakonitih migracija nedostaje ljudstva

Ravnatelj Granične policije (GP) BiH Zoran Galić u ponedjeljak se sastao s načelnicom Terenskog ureda (TU) Zapad Bosansko Grahovo Viktorijom Damjanović i zapovjednikom Postrojbe GP Gorica Ivicom Sabljom u povodu aktualnog stanja na području TU Zapad i nezakonitih migracija.

S obzirom na to da je poboljšanjem vremenskih uvjeta sve veći broj evidentiranih migranata koji pokušavaju nezakonito prijeći državnu granicu, odnosno iz BiH prijeći u zemlje Europske unije, sudionici sastanka razgovarali su o mjerama koje poduzimaju pripadnici postrojbi GP TU Zapad, s naglaskom na jedan od najvećih problema, pogotovo u ovom dijelu državne granice, a to je nedostatak ljudstva, priopćeno je iz GPBiH.

Galić je istaknuo da se kontinuirano prati stanje nezakonitih migracija i poduzimaju sve dogovorene mjere kako bi se maksimalno zaštitila državna granica.

“Pripadnici GPBiH postupaju u skladu sa zakonom i sve ljudske napore ulažu u zaštitu državne granice. Nažalost, nedostatak kapaciteta GPBiH veliki je problem i država mora reagirati kako bismo zajedničkim snagama smanjili nezakonite prelaske, odnosno ulaske u BiH, a samim time bi se smanjio i broj migranata na području koje nosi najveći teret migrantske krize, posebno u Unsko-sanskoj županiji”, kazao je Galić.

Dodaje kako rezultati rada GPBiH i operativne akcije pokazuju da je ova policijska agencija maksimalno angažirana u borbi protiv svakog oblika kriminaliteta, od krijumčarenja ljudi, opojnih droga, cigareta i drugog.

“Paralelno s tim imamo svakodnevna odvraćanja i borbu protiv nezakonitih migracija. Podsjećam da smo od početka ove godine, posebno poboljšanjem vremenskih uvjeta kada nastaje najveći pritisak, odvratili od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice više od 2.000 migranata”, istaknuo je Galić.

Na sastanku je zaključeno da bi maksimalnom zaštitom istočnog dijela državne granice i poduzimanjem svih dogovorenih mjera i aktivnosti s ciljem sprječavanja nezakonitih prelazaka državne granice u konačnici značilo i manji broj migranata na području TU Zapad, stoji u priopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA