23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Glavobolju vozačima u BiH najviše zadaje elektrika

Elektrika, izduvni sistemi, upravljački mehanizam i sistem prenosa bili su lani uzroci oko 80 odsto svih kvarova na vozilima u BiH.

To je utvrđeno analizama kvarova na automobilima čiji su se vlasnici obratili za pomoć Bosanskohercegovačkom auto-moto klubu (BIHAMK) u prošloj godini.

Istraživanjem je obuhvaćeno i statistički obrađeno blizu 50.000 intervencija na vozilima nosivosti do 3,5 tona svih marki i modela zastupljenih na tržištu BiH.

“Najveći broj kvarova u toku 2020. godine odnosi se na elektriku, s ukupnim učešćem od 35,09 odsto, na drugom mjestu najčešćih kvarova su motor i izduvni sistem s učešćem od 22,86 odsto. Na trećem mjestu su upravljački mehanizam i sistem vješanja s učešćem od 10,37 odsto”, naveli su iz BIHAMK-a.

Kako dodaju, uzroci kvarova iz oblasti elektrike odnose se najčešće na akumulator, elektropokretač, generator, svjećice, transformator napona – bobinu, napojne kablove i slično.

“Pored toga, uzrok kvara mogu biti i neispravan osigurač, elektromagnetni prekidač (relej), grijači kod dizel motora, određeni senzori, aktuatori i slično”, istakli su iz BIHAMK-a.

Kako su dodali, zbog velikog broja električnih sklopova i start/stop sistema kod novijih vozila, startne baterije odnosno akumulatori u vozilima su jako opterećene, a još ako je pri tom i profil vožnje neodgovarajući – životni vijek akumulatora može biti značajno skraćen.

“Bilo kakvo korištenje potrošača (radio, klima-uređaj i dr.) u momentu kada motor nije aktivan dovodi do većeg pražnjenja startne baterije, što potražuje njeno dopunjavanje putem generatora. Sva punjenja i pražnjenja kulminiraju skraćivanjem vijeka trajanja akumulatora”, naveli su iz BIHAMK-a.

Dodaju da su kvarovi koji se odnose na motor i izduvni sistem najčešće uzrokovani potrošenim vitalnim dijelovima motora, što se manifestuje povećanom potrošnjom ulja odnosno goriva, ili oboje.

“Nekvalitetno gorivo takođe utiče na proces sagorijevanja, a samim tim i na pojavu čađi na sjedištima ventila, brizgača, što može u potpunosti blokirati rad određenih brizgača. Takav motor ima nepravilan rad, odnosno nepotpuno sagorijevanje, što direktno utiče i na sistem naknadne obrade izduvnih gasova, tj. rad katalizatora, filtera krutih čestica i slično”, naglasili su iz BIHAMK-a, odakle dodaju da kvarovi na vozilima uzrokuju oko pet odsto saobraćajnih nezgoda u BiH.

Niz puta je kod majstora svog ljubimca na četiri točka vozila Banjalučanka Vesna S., koja ističe da je posla, kada je o njenom vozilu riječ, često imao upravo auto-električar.

“Popravke nisu uopšte jeftine. Recimo, jednom prilikom mi nije radilo daljinsko otključavanje vozila. Mislila sam da je neki sitan kvar, ali popravak me izašao 80 maraka”, kaže za “Nezavisne novine” ova Banjalučanka.

Stručnjaci ističu da način korištenja, kao i način održavanja vozila, imaju poseban uticaj na pouzdanost, a samim tim i vijek trajanja vozila.

TABELA

Kategorija kvara u 2020.                                                        Učešće (%)

Elektrika                                                                                 35,09

Motor i izduvni sistem                                                            22,86

Upravljački mehanizam/vješanje                                           10,37

Sistem za prenos snage/transmisija                                      6,70

Karoserija, grijanje i ventilacija                                               6,59

Gorivo                                                                                    5,83

Sistem punjenja                                                                     5,01

Sistem paljenja                                                                      4,42

Sistem za hlađenje                                                                1,70

Brave/alarmi                                                                           1,44

Vezane vijesti

TUZLA