7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

GO HDZ BiH Tuzla: Umjesto jačanja u Tuzli se želi ugušiti mjesna samouprava

Izaslanstvo GO HDZ BiH Tuzla na čelu s predsjednikom Nikicom Vidovićem susrelo se s generalnim konzulom Republike Hrvatske u Tuzli g. Ivanom Bandićem i konzulom savjetnikom g.Perom Matijevićem kako bi ih informirali o posljednjim događanjima u Gradskom vijeću Tuzla.

Naime, već treći put u Tuzli  se događa problem s imenovanjima organa u mjesnim zajednicama jer se donose nezakonite odluke bez ikakvih pravila tako da je snaga ruku jedini mehanizam kojeg vladajući koriste. „Žalosno je da smo od Tuzle i Gradskog vijeća napravili sredinu u kojoj se ne poštuju zakoni. Mjesna samouprava i njezini organi su temelj svake lokalne zajednice u Europskoj uniji i prijateljskim gradovima koje Tuzla ima u Hrvatskoj. Upravo zbog te činjenice i jer u tim gradovima mjesna zajednica i gradske četvrti imaju snažnu ulogu u kreiranju razvoja grada upoznali smo konzula Bandića kakvo je stanje u Tuzli. Teško je i pojasniti koliki je stupanj srozavanja uloge mjesne zajednice i njezinih organa u Tuzli samo iz razloga jer se netko izgleda plaši da bi moglo doći do puno kvalitetnijeg razvoja grada. Vlast se plaši svojih stanovnika i kako bi ostvarila potpunu kontrolu spremna je djelovati izvan Ustava i zakona“ istaknuo je predsjednik Vidović.

Posebice se pokušaj obezvređivanja povjerenja birača na proteklim izborima želi pokazati u sredinama gdje je HDZ BiH dobio podršku. Tako se primjerice u famoznoj raspodjeli mandata Savjeta MZ isto vrednuje ako neka od vladajućih stranaka ima četiri glasa naspram sedamdeset hadezeovih. „Svi vijećnici znaju da je takva raspodjela kakvu su napravili nezakonita i apsurdna i ne odražava podršku koju su stranke dobile u mjesnim zajednicama. Gradonačelnik Imamović je i sam potvrdio prilikom razgovora da takav način raspodjele nije zakonit. Puno manje sredine i lokalne zajednice nego što je to Tuzla imaju transparentan i zakonit način izbora organa mjesne zajednice. U Tuzli se želi pokazati da je nekakva snaga ruku jača od Ustava i zakona. Čemu sve to vodi i zbog čega se već treći put događa identičan scenarij teško je uopće dati razumno

 

pojašnjenje. Nažalost čini se da itekako sve ovo ima veze s vrlo ozbiljnim oblicima mržnje, stvaranja netrpeljivosti i vrlo ružnih odnosa na području Tuzle. To danas nikome ne treba, ali se događa“ dodao je Vidović tijekom informiranja predstavnika Republike Hrvatske.

GO HDZ BiH Tuzla će u narednom razdoblju nastaviti upoznavati i najviše nositelje vlasti u Republici Hrvatskoj kao i međunarodne predstavnike i organizacije sa situacijom u Tuzli budući da ne postoji mogućnost razumnog dijaloga unutar gradskih institucija.

 

Ured za informiranje: GRADSKI ODBOR HDZ BIH TUZLA

Vezane vijesti

TUZLA