20 C
Tuzla
23.05.2024.

Godišnji sastanak medijskih partnera USAID-a i kako preživjeti pritiske lokalnih vlasti?

U trenutku kada se novinari u Bosni i Hercegovini suočavaju sa sve ozbiljnijim izazovima i napadima kojima se pokušavaju ograničiti medijske slobode, u Sarajevu je održan dvodnevni Godišnji sastanak medijskih partnera USAID-ove podrške medijima u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici medija, te Emily Coffman Krunić i Jeanne Bourgault, predsjednica i izvršna direktorica Internewsa, razmijenili su iskustva o snalaženju u složenim novim okolnostima za nezavisne medije u Bosni i Hercegovini, uključujući pravne izazove.

Uzimajući u obzir da je prema podacima organizacije BH novinari od januara do sredine septembra 2023. godine zabilježeno 57 kršenja prava novinara i napada na novinare, Emily Coffman Krunić, zamjenica direktorice Misije USAID-a u BiH kazala je da je Američka vlada duboko zabrinuta zbog opasnih i eskalirajućih napada na slobodu medija u Bosni i Hercegovini.

Snažna podrša Američke vlade nezavisnim medijima u BiH 

„USAID već gotovo 30 godina podržava nezavisne medije u BiH, jer održivo, uravnoteženo novinarstvo koje počiva na činjenicama predstavlja temelj naprednih i funkcionalnih demokratija“, poručila je  Emily Coffman Krunic, zamjenica direktora misije USAID-a.

Emily Coffman Krunić, zamjenica direktorice Misije USAID-a u BiH

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici više od 40 medija iz RS -a i FBiH. Posebno su bila bitna zapažanja novinara iz Republike Srpske koji su govorili o iskustvima u radu otkako je na snagu stupio Zakon o kriminalizaciji klevete, ali i problemi sa kojima se suočavaju mediji u Federaciji BiH.

Izazovi sa kojima se suočavaju nezavinsi lokalni mediji 

Medijski partner USAID-a u našoj zemlji je i RTV Slon čija predstavnica Albina Vicković je govorila o lokalnim političkim i finansijskim pritiscima sa kojima se suočava jedini nezavisni privatni medij u sjeveroistočnoj Bosni.

„Imate situaciju da su do ove godine gradske i kantonalne vlasti raspisivale javne pozive za dodjelu grant sredstava za finansijsku podršku rada medijima koji su predlagali određene projekte. Na gradskom nivou, bodovanje je takvo da ste kao medijska grupacija dakle i televizija i radio i portal izjednačeni sa portalima otvorenim prije par mjeseci koji ne ispunjavaju kriterije, a politička su glasila vladajuće partije. Naravno, informacije o kriterijima i bodovanjima ne možete dobiti!“, izjavila je Vicković.

 

 

Sastanak je bio prilika i da se razgovara o globalnim trendovima koji oblikuju medijsku industriju danas, kao što je upotreba alata baziranih na umjetnoj inteligenciji, novostima u analizi podataka i produkciji multimedijalnih sadržaja.

Projekat USAID-ove podrške medijima u BiH (MEA) implementiraju FHI 360 i Internews. Cilj projekta je unapređenje kvaliteta medijskog sadržaja i standarda, te distribucije sadržaja ciljanoj populaciji. Pokrenut 2021. godine, projekat ima za cilj jačanje medijskog prostora u našoj zemlji i to kroz povećanje dostupnosti, kvaliteta i vjerodostojnosti informacija.

Vezane vijesti

TUZLA