Grad Tuzla i ove godine pomaže rad Memorijalnog centra sa 50.000 KM

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, nijemi je svjedok srebreničkog genocida počinjenog u julu 1995. godine nad nedužnim civilima tog područja. Sastoji se od mezarja i Fabrike akumulatora, naime, sakralne i memorijalno-komercijalne komponente. Na jednom dijelu mezarje, musala i Zid sjećanja na kojem su ispisana imena 8.372 žrtve srebreničkog genocida, ali i bijeli nišani poredani jedan do drugoga s imenima očeva, sinova, djedova, amidža... ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović danas je boravio u Potočarima gdje je u mezarju Memorijalnog centra odao počast svim žrtvama genocida, a zatim razgovarao sa direktorom službe Memorijalnog centra, dr. Emirom Suljagićem.

Ovom prilikom potpisan je Memorandum o sporazumijevanju između grada Tuzle i
Memorijalnog centra, kojim je nastavljena finansijska podrška od 50.000 KM aktivnostima Memorijalnog centra.

”Podrška grada Tuzle radu Memorijalnog centra počela je prošle godine i ovo je samo potvrda da ćemo nastaviti podržavati rad ove institucije. Memorijalni centar izrasta u instituciju koja će na najbolji način transparentno, odgovorno i programski trošenjem sredstava na mnoge projekte donijeti najbolje rezultate u očuvanju sjećanja na genocid i rat u Bosni i Hercegovini”, istakao je Imamović.

”Podrška žrtvama genocida treba biti stalna, ne samo kada se približava 11. juli. Mi smo oni koji trebaju sačuvati znanje o tome šta se ovdje desilo, a desio se i počinjen je genocid. Istina o genocidu danas je ugrožena od strane onih koji pokušavaju da ispišu neku drugačiju historiju. Naša borba protiv takvih je u podršci ovakvim institucijama, a to najbolje možemo učiniti ukoliko finansijski podržimo njihove projekte koji su od presudne važnosti kako bi istina o genocidu ostala za budude naraštaje”, dodao je gradonačelnik
Tuzle.

”Potrebno je naglasiti da je grad Tuzla među prvim gradovima pružio finansijku podršku radu Memorijalnog centra Srebrenica prošle godine, a tako je nastavio i ove. Hvala Gradu Tuzli, hvala gradonačelniku Imamoviću i Gradskom vijeću, na nastavku zajedničke borbe protiv minimalizacije i negiranja genocida”, rekao je direktor Emir Suljagid.