7.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Grad Tuzla: Potpisani ugovori o realizaciji projekata sa organizacijama civilnog društva i sportskim klubovima

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović upriličio je danas prijem za organizacije civilnog društva čiji projekti su, putem javnog poziva, odabrani za sufinansiranje iz budžeta Grada Tuzle. Služba za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzla objavila je  6.7.2020. godine Javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava iz Budžeta Grada Tuzle za podršku projekata neprofitnih organizacija, i to: za neprofitne organizacije – udruženja, organizacije i fondacije, za realizaciju Lokalnog akcionog plana za Rome Grada Tuzla, za ostale nacionalne manjine, za neprofitne organizacije – sport, za projekte za mlade. Nakon provedene procedure odabira projekata, za finansiranje projekata neprofitnih organizacija odobreno je ukupno 265.000,00 KM iz Budžeta Grada Tuzle za 2020. godinu (http://grad.tuzla.ba/wp-content/uploads/2020/06/Lista-o-odabiru-projekata_LOD-2020_za-objavu.pdf).

Nakon što su potpisani ugovori o realizaciji projekata, gradonačelnik i predstavnici organizacija civilnog društva razgovarali su o saradnji Grada Tuzle sa nevladinim sektorom, kao i o novonastalim uslovima rada uzrokovanim pandemijom.

Predstavnici organizacija civilnog društva izrazili su zadovoljstvo nivoom saradnje i transparentnošću dodjele sredstava za projekte i aktivnosti nevladinog sektora. „Pohvaljujemo gradonačelnika Jasmina Imamovića i nadležne službe koje se bave ovom problematikom. Svi zajedno smo uradili veliku stvar na tome da naše Udruženje ima kontinuiranu podršku za rad, ali i nemjerljivu podršku u realizaciji projekta izgradnje Centra za autizam“, izjavio je Meho Sadiković, predsjednik Udruženja roditelja djece i osoba sa autizmom URDOSA.

Amra Saračević, predsjednica Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“, izrazila je posebnu zahvalnost gradonačelniku i Gradu Tuzli što su, u vrijeme kada su svi nivoi vlasti smanjivali sredstva namijenjena za podršku organizacijama civilnog društva, imali sluha i zadržali isti nivo sredstava, te obezbijedili i dodatna sredstva za projekte koji se bave ublažavanjem socijalnih, zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije.

Obraćajući se prisutnim predstavnicima organizacija civilnog društa, gradonačelnik Jasmin Imamović je još jednom istakao važnost nevladinog sektora:

„Iz godine u godinu, kako jača nevladin sektor i povećava se broj korisnih projekata, i mi planiramo veća sredstva za podršku njihovih projekata. Ovogodišnji budžet je planiran još krajem 2019. godine i tada nismo mogli ni naslutiti da će doći do usložnjavanja situacije sa pandemijom, koja je je uzrokovala i ekonomske i socijalne i zdravstvene posljedice. Prilagodili smo naša sredstva i javni poziv novonastaloj situaciji i predvidjeli dodjelu grantova i za prevazilaženje posljedica pandemije. Ima jako korisnih projekata koje iniciraju i realizuju organizacije civilnog društva u našem gradu, kao što je npr. izgradnja Centra za autizam, uređenje dječije onkologije, koje je iniciralo udruženje PIPOL i mnogi drugi projekti iz skoro svih oblasti života. Podrškom ovim projektima pokazuje se empatija prema različitim problemima i potrebama naših sugrađana i to bi trebao biti motiv svih nas, a posebno organa vlasti“.

Vezane vijesti

TUZLA