5 C
Tuzla
29.02.2024.

Gradačac: Spojen južni i gradski vodovod

U sklopu projekta „Vodosnabdijevanja Gradačca“ danas je novoizgrađena dionica cjevovoda od Kerepa spojena na rezervoar Humke(R4). Izvorište Okanovići i Domažić sada čine jedinstven vodovodni sistem koji će u narednom periodu kontinuirano vodosnabdijevati gradsko područje Gradačca. Dužina ove dionice je  8 km a vrijednost radova je 838.446,57 EUR.

Proteklih nekoliko dana vršeno je ispiranje 17 km novog cjevovoda od izvorišta Domažić do rezervoara Humke ( R4 ). U početnom testnom periodu za očekivati je određene tehničke teškoće dok novi sistem ne počne funkcionirati u punom kapacitetu.

Gradonačelnik Grada Gradačac je istakao da danas prisustvujemo jednom velikom danu za grad  Gradačac gdje spajamo južni, novoizgrađeni vodovodni sistem sa gradskim vodovodom. Ovo je vodovodni sistem o kojem se govori već više od decenije i danas je pušten u pogon. Redukcije će se u početku umanjiti a vrlo brzo i potpuno ukinuti. Najveći problem, nedostatak vode na izvorištu Okanovići, na ovaj način smo prevazišli istakao je gradonačelnik Edis Dervišagić.

 

 

Radovi su urađeni prije ugovorenog roka a izvođači su uložili maksimalne napore da se ovaj dio projekta uradi što prije kako bi se smanjile redukcije vode.  U narednom periodu očekuje se završetak i ostatak južnog dijela vodovoda kako bi osim gradskog područja spojili na vodovod i drugi dijelovi grada Gradačac i time riješili problem nedostatka pitke vode za cijelo područje Gradačca.

Vezane vijesti

TUZLA