15 C
Tuzla
20.05.2024.

Građani BiH bez ograničenja samo u tri zemlje

Građani BiH koji u narednom periodu planiraju putovati u druge zemlje bez ograničenja mogu ući samo u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, a u Hrvatsku mogu ući s potvrdom da su prebolovali virus korona u posljednjih šest mjeseci ili s potvrdom da su primili vakcinu protiv virusa korona.

U Hrvatskoj je do donošenja ovih mjera važio samo negativan PCR test, međutim od sada će, baš kao i u Evropskoj uniji, biti priznati i antigenski testovi.

“Uređen je prelazak granice zbog turizma”, rekao je Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske. Dodao je da negativan test ni potvrdu o tome da su prebolovala virus korona ne moraju imati djeca do sedam godina koja prelaze granicu s roditeljima ili starateljima. Ovakva pravila bi na granici Hrvatske trebalo da ostanu tokom cijelog ljeta.

U većini drugih zemalja državljani BiH su dužni ili priložiti negativan test na kovid-19 ili otići u obaveznu izolaciju, koja varira od 10 do 14 dana, zavisno od zemlje do zemlje.

Prema podacima Ministarstva inostranih poslova BiH (MIP BiH), bh. državljani koji žele da putuju u Austriju pri prelasku granice dužni su da prilože ljekarsko uvjerenje.

“Ukoliko nije moguće priložiti ljekarsko uvjerenje, osoba je dužna da se smjesta uputi u 10-dnevni karantin i da uz to u roku od 48 sati organizuje PCR testiranje o sopstvenom trošku. Ukoliko je rezultat testa negativan, karantin se smatra prijevremeno okončanim”, naveli su u MIP BiH.

Pri ulasku u Njemačku građani BiH potrebno je da predoče negativan SARS-Cov-2 test, koji ne može biti stariji od 48 časova.

“Nakon ulaska u Njemačku obavezan je period samoizolacije u trajanju od 10 dana. Dodatno, svi koji dolaze u Njemačku iz rizičnih područja moraju prijaviti dolazak putem web-stranice i predočiti dokaz prijave prilikom ulaska”, rekli su u MIP BiH.

Putnici koji se žele uputili u Grčku doživjeće razočaranje, jer je ulazak u ovu zemlju zabranjen, a nije dozvoljen ni boravak radi turizma.

“Prije polaska obavezno kontaktirati Ambasadu Republike Grčke u Sarajevu za potrebne saglasnosti. Svi putnici koji ispunjavaju uslove za ulazak u Grčku moraju predočiti negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata prije ulaska u zemlju, te ispuniti propisani obrazac (PLF) najmanje 48 sati prije ulaska u zemlju”, naveli su u resornom ministarstvu.

Turistička putovanja u Italiju iz većine zemalja koje nisu članice EU, uključujući BiH, su zabranjena.

“Osnovna putovanja su dozvoljena i uključuju studente, poslovne ljude, stanovnike EU i rođake italijanskih državljana, koji moraju nakon ulaska ići u izolaciju 14 dana”, podaci su Ministarstva inostranih poslova BiH.

Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenoj listi, a među njima je i BiH, određuje se 10-dnevni karantin.

“Karantin se ukida ako se osoba nakon određivanja karantina testirala i rezultat testa je negativan”, kazali su u MIP BiH.

Građani BiH koji pri ulasku u Sloveniju prilože negativan test na virus korona ne stariji od 24 časa ne moraju ići u izolaciju, ali test mora biti obavljen u jednoj od država članica EU ili šengenskog područja.

Putnici koji se zapute u Španiju pri ulasku moraju prikazati negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

“Osobe u Španiji ne podliježu obaveznom karantinu, ali on može biti naložen ukoliko lice prilikom zdravstvenog pregleda pokaže simptome zarazne bolesti”, naveli su u MIP BiH.

Svi putnici koji dolaze u Belgiju izvan zemalja EU i Šengen zone ili iz određenih zona unutar EU ili Šengen zone s povećanim brojem oboljelih od kovida-19, dužni su stupiti u 14-dnevnu samoizolaciju.

Pri ulasku u Švajcarsku građani BiH su dužni otići u 10-dnevnu izolaciju, a pri odlasku do smještaja gdje će biti izolovani moraju držati najmanje 1,5 metara razdaljine od drugih ljudi i izbjegavati javni prevoz.

“Nužno je da se građani u roku od dva dana svoj dolazak prijave nadležnom kantonalnom organu”, podaci su Ministarstva inostranih poslova BiH.

Vezane vijesti

TUZLA