10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Građani BiH koji žele raditi u Njemačkoj više neće plaćati prijevod i ovjeru pojedinih dokumenata

Od jeseni ove godine troškove prijevoda dokumentacije neophodne za priznavanje stručnih kvalifikacija, kao i troškove ovjere tih dokumenata snosit će se projektom Triple Win. Isplaćivat će se i bonus onima koji iz prvog pokušaja polože B1 jezički ispit.

Kako su saopćili iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, direktor Agencije Muamer Bandić sastao se sa izvršnim direktorom Centralnog ureda za inostrano i stručno osposobljavanje (ZAV) Savezne agencije za rad Njemačke Alexanderom Wilhelmom, kao i sa koordinatorom za projekt Triple Win.

Doneseno je nekoliko zaključaka koji se tiču, kako su naveli, unapređenja načina rada u postojećim aktivnostima. Jedna od osnovnih promjena jeste da Triple Win projekt od jeseni 2021. godine počinje snositi troškove prijevoda dokumentacije neophodne za priznavanje stručnih kvalifikacija kao i troškove ovjere tih dokumenata u Ambasadi Njemačke.

Pored toga Triple Win projektom će isplaćivati bonuse od, kako je istaknuto, 500 eura za one kandidate koji B1 jezički ispit polože iz prvog pokušaja.

Na sastanku je traženo da Savezna agencija za rad Njemačke obavještava o svim promjenama u propisima, uslovima rada, te platnim razredima za stručnu kvalifikaciju za koju Agencija vrši posredovanje, te je traženo da svaka promjena koja važi za njemačke radnike važi i za radnike iz Bosne i Hercegovine koji su posredovani putem Dogovora između Agencije za rad i zapošljavanje i Savezne agencije za rad Njemačke.

U sklopu dogovorene saradnje između ove dvije institucije, kako je naglašeno, veća će se pažnja posvetiti i razmijeni znanja i iskustava uposlenih u službama za zapošljavanje, te iniciranju novih aktivnosti u oblasti obrazovanja nezaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini u skladu sa obrazovnim principima i standardima Njemačke, odnosno Evropske unije.

Zaključeno je da će se ovakav način rada i organizovanja sastanaka intenzivirati u cilju blagovremene i kvalitetne realizacije svih zaključaka, saopćili su iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

RTV Slon/Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA