10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Gradonačelnik Tuzle građanima uputio čestitku povodom 9. maja

Čestitku gradonačelnika Jasmina Imamovića i predsjedavajuće Gradskog vijeća Nataše Perić u povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana i Dana logoraša prenosimo u cjelosti:

Svim građankama i građanima Tuzle, svim antifašistima u Bosni i Hercegovini i svijetu čestitamo 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša.

Anifašizam je civilizacijska tekovina i nije slučajno da je Evropska unija baš ovaj dan proglasila Danom Evrope, kao što nije slučajno što su se branioci Bosne i Hercegovine opredijelili da ovaj dan bude i Dan Zlatnih ljiljana. Činjenica da se u novijoj historiji BiH, 9. maj obilježava kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša samo potvrđuje da prije 76 godina nije pobjeđen fašizam. Zato je važna neprestana edukacija i njegovanje kulture sjećanja kako bismo bili u mogućnosti prepoznati i na pravi način odgovoriti na pojave fašizma u današnjem društvu.

Dužni smo i danas na ovaj značajni datum odati počast svima onima koji su u borbi protiv fašizma u periodu 1941.-1945. i 1992.-1995. položili ono najvrednije – vlastite živote i upravo zbog njih nemamo pravo odustati u borbi protiv najvećeg neprijatelja čovječanstva – fašizma. Grad Tuzla, njene građanke i građani su bili i ostat će najvjerniji čuvari vrijednosti antifašizma koje se slave Devetog maja.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle
Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle

Vezane vijesti

TUZLA