4 C
Tuzla
25.02.2024.

Grupa bh. hirurga napisala kapitalno djelo iz oblasti moderne hirurgije

Iz štampe je izašla knjiga pod nazivom “Hirurgija/Kirurgija“, ima 16 autora urednika, 22 poglavlja i 11 koautora, najistaknutijih hirurga iz cijele BiH.

Radi se o eminentnim stručnjacima pet državnih medicinskih fakulteta iz Tuzle, Sarajeva, Foče, Mostara i Banja Luke. Oni su udružili znanje i praksu te, po ocjenama recenzenata, napisali vrhunski udžbenik iz oblasti moderne hirurgije.

Knjiga sadrži 1.246 stranica i pokriva sve oblasti hirurgije. Namijenjena je za usavršavanje studenata i specijalizanata, ali i starijih ljekara.

Grupu autora zaslužnih za taj veliki projekt čine hirurzi Samir Delibegović, Ismet Gavrankapetanović, Ismar Rašić, Nermir Granov, Mirsad Hodžić, Reuf Karabeg, Goran Krdžalić, Benjamin Kulovac, Ante Kvesić, Nenad Lalović, Siniša Maksimović, Radmilo Marić, Fuad Pašić, Nedžad Rustempašić, Milan Simatović i Nikica Šutalo.

Profesor dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i jedan od autora kaže da se radi o modernom znanju zasnovanom na personalnom iskustvu a da je posebna vrijednost u tome što je prvi put sublimirano znanje i iskustvo hirurga iz cijele Bosne i Hercegovine.

Naglašava da je urađen sjajan i veliki posao od kojeg će puno koristi imati generacije studenata.

I dr. Ismar Rašić, abdominalni hirurg iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i jedan od autora suglasan je da je, po mnogo čemu, to izuzetno djelo.

-Dobili smo štivo koje u ovom kvantitetu i kvalitetu dosad kod nas nije postojalo. Ovo je prva kompletna knjiga tog sadržaja. Oni koji će je koristiti imati će na jednom mjestu koncentrisano znanje s puno podataka – kaže dr. Rašić, saopćeno je iz Opće bolnice ‘ “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

“Hirurgiju/Kirurgiju” objavljuju Dobra knjiga, Sarajevo i Udruženje endoskopskih hirurga BiH, a promocija je planirana za septembar ove godine u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci i Foči.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA