18 C
Tuzla
15.04.2024.

Grupacija poslodavaca TK: Diskriminatorska odluka Hrvatske o ograničenju ulaska građana BiH

Grupacija poslodavaca Tuzlanskog kantona najoštrije osuđuje sramnu i dikriminatorsku odluku Vlade Republike Hrvatske koja se odnosi na ograničen ulazak građana Bosne i Hercegovine koji posjeduju bh pasoš.

Pozivamo Vladu Republike Hrvatske da dikrimininatorsku odluku hitno stavi van snage a najkasnije u roku od tri radna dana od dana ovog saopštenja.

Ukoliko vlada R. Hrvatske ne povuče diskriminatorsku odluku u ostavljenom roku Grupacija poslodavaca Tuzlanskog kantona:

  1. Zahtijeva od Vijeća ministara uvođenje recipročne mjere za pojedince koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze sa hrvatskom putovnicom,
  2. Poziva poslodavce sa područja Tuzlanskog kantona ali i cijele Bosne i Hercegovine da u znak protesta, bar na kraći vremenski period, prekinu poslovnu saradnju sa firmama iz R. Hrvatske,
  3. Poziva građane Tuzlanskog kantona ali i cijele Bosne i Hercegovine da u znak protesta, na kraći vremenski period, bojkotuju kupovinu roba porijeklom iz R. Hrvatske, i
  4. Apeluje na svijest i savjest bosanskohercegovačke javnosti da u nadolazećim vremenima bojkotuju odlazak na odmor i posjete turističkim destinacijama u Republici Hrvatskoj.

Grupacija poslodavaca je potpuno svjesna da mjere reciprociteta nisu popularne i održive na dugi rok ali i da bi neizražavanje protesta bilo puko mirenje sa aparthejd odlukom Vlade Hrvatske. Grupacija poslodavaca Tuzlanskog kantona izražava nadu da će vlada R. Hrvatske u ostavljenom roku povući sramnu i diskriminatosrku odluku i omogućiti svim državljanima BiH nesmetan ulazak u R. Hrvatsku.

Vezane vijesti

TUZLA