15 C
Tuzla
24.02.2024.

Guterres: Turistička industrija razorena je pandemijom

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je da je turistička industrija razorena pandemijom COVID-19, s 320 miljardi dolara izgubljenih prihoda u prvih pet mjeseci ove godine i s više od 120 miliona radnih mjesta pod znakom pitanja.

Čelnik Svjetske organizacije izjavio je u političkom brifingu i video obraćanju objavljenom u utorak da je turizam treći po obimu izvozni sektor, iza goriva i hemikalija, i na njega je otpadalo sedam posto svjetske trgovine u prošloj godini.

– Turistički sektor zapošljava svakog desetog čovjeka na Zemlji i osigurava egzistenciju za još stotine miliona njih. On jača ekonomiju, omogućuje ljudima da posjećuju neke od najdragocijenijih svjetskih kulturnih i prirodnih bogatstava, međusobno približuje ljude, naglašavajući značaj naše zajedničke ljudskosti – kazao je Guterres.

Čelnik UN-izjavio je, međutim, da je u prvih pet mjeseci ove godine zbog pandemije koronavirusa broj međunarodnih turističkih putovanja opao za više od polovine.

Guterres je kazao da su posljedice po turizam od COVID-19 predstavljale “veliki šok” za bogate razvijene zemlje, ali i za one u razvoju, “posebno za brojne male otočne zemlje u razvoju i afričke zemlje”.

Prihodi od turizma među nekim od tih zemalja predstavljaju više od 20 posto njihovog BDP-a, kazao je on, prenosi Associated Press.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA