26.7 C
Tuzla
21.05.2024.

Hadžiomerović: Nedostatak tačnih informacija o lokacijama masovnih grobnica je najveći problem

Okrugli sto o temi “Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba” održan je danas u Vitezu, u organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Učestvovali su predstavnici udruženja porodica nestalih osoba, kao i  predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno – sigurnosne agencije BiH, Tužilaštva Srednjobosanskog kantona, Općine Vitez, te Međunarodne komisije za nestale osobe i Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta/ Križa u BiH.

Na Okruglom stolu je predstavljen rad Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, rezultati u radu Instituta u tekućoj godini, te su identificirani problemi koji se pojavljuju u procesu kao i moguća rješenja na kojima će se raditi u narednom periodu.

Predsjedavajući Kolegija direktora INO BiH Mujo Hadžiomerović je ocijenio da je Institut ove godine imao mnogo zapaženije rezultate u odnosu na prethodnu godinu, uprkos problemima i nedaćama s kojima se susreće u ovom složenom procesu.

– Značajan iskorak smo napravili kada je u pitanju proces identifikacija, pa je u ovoj godini identifikovano 150 žrtava proteklog rata, što je za sto posto više u odnosu na prošlu godinu. Ove smo godine intenzivno radili na identifikacijama žrtava koje su ekshumirane u ranijim godinama, a porodice nisu bile spremne prihvatiti posmrtne ostatke zbog činjenice da se radi o nekompletnim tijelima žrtava. Svjesni protoka vremena i složenosti ovog procesa, porodice su se odazvale na naše pozive i prihvatile konačne identifikacije, o čemu svjedoči i navedeni podatak – kazao je Hadžiomerović.

Napomenuo je da su ove godine imali 103 ekshumacije, dodajući da su identificirali i određene probleme koji značajno koče i usporavaju proces ekshumacija.

Istaknuo je da je nedostatak tačnih informacija o lokacijama masovnih grobnica i dalje najveći problem u ovom procesu kao i loša materijalno-tehnička opremljenost Instituta.

– Uprkos svemu i zahvaljujući uspješnoj saradnji na regionalnom nivou ostvarili smo i značajan uspjeh zajedno s ostalim članicama Grupe za nestale osobe i konačno je, nakon deset godina rada, objavljena jedinstvena Regionalna baza podataka nestalih osoba sa više od 11 hiljada imena žrtava za kojima se još uvijek traga – kazao je Hadžiomerović.

Po njegovim riječima, od ovog broja koji se odnosni na nestale osobe u regiji, samo na Bosnu i Hercegovinu se odnosi 70 posto slučajeva.

– Dakle, veliki je posao pred nama, potraga za 7.593 nestale osobe – zaključio je Hadžiomerović.

Predstavnici porodica nestalih osoba su ukazali na to da je prošlo previše vremena, a njihovi najmiliji nisu pronađeni.

Ipak, uprkos svemu, ne gube nadu i vjeruju da će biti pronađeni posmrtni ostaci njihovih najmilijih, kako bi bili dostojanstveno ukopani.

 

Vezane vijesti

TUZLA