21.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Hadžiomerović: Postigli smo dobre rezultate, ali pred nama je još mnogo posla

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH) Mujo Hadžiomerović je u razgovoru za Fenu ocijenio da su rezultati rada Instituta u ovoj godini, uprkos poteškoćama s kojima se suočavaju, značajno bolji u odnosu na prethodnu godinu.

Značajan napredak napravljen je u proces identifikacija. U ovoj godini je identifikovano 150 žrtava proteklog rata što je duplo više u odnosu na period prošle godine kada je identifikovana 71 žrtva.

Hadžiomerović je naveo da je ove godine ekshumirano 80 posmrtnih ostataka, u odnosu na prošlu godinu kada je u istom periodu ekshumirano 70.

– Ono što ovu godinu može da obilježi je to da smo krenuli sa rješavanjem NN slučajeva u mrtvačnicama. Prvo smo krenuli u Goraždu i u drugim mrtvačnicama poput Visokog, Tuzle…- kazao je on.

Dodaje da su ove godine u Srebrenici uspjeli 41 porodicu, na neki način, ubijediti da obave dženazu sa nekompletnim posmrtnim ostacima svojih najmilijih, što su porodice ranije izbjegavale.

U Kotor Varoši su, također, za osam porodica koje su to prihvatile proveli tu proceduru i obavljena je dženaza i ukop posmrtnih ostataka.

Kaže da će nastaviti s tim, kako bi rasteretili mrtvačnice u kojima je smješten veliki broj posmrtnih ostataka.

– Cilj nam je da te mrtvačnice napravimo takve da, ono što ekshumiramo, obavimo proceduru identifikacije i predamo porodici – naveo je Hadžiomerović.

Ove godine je obavljeno i 165 reekshumacija. Također se radilo i na ispravljanju pogrešnih identifikacija koje su izvršene klasičnom metodom.

Hadžiomerović napominje da je, kad je u pitanju proces traženja nestalih osoba, Bosna i Hercegovina postigla rezultate koji do sada nisu zabilježeni niti u jednoj zemlji svijeta. Skoro 80 posto nestalih osoba je pronađeno do sada.

– Ekshumirano je 27.000 posmrtnih ostataka, a 24.500 je identificirano i predato porodicama. To nijedna zemlja nije uradila – kazao je Hadžiomerović, te dodao da su zemlje poput Ukrajine, Azerbejdžana, zainteresirane i traže od INO BiH da im pomognu svojim iskustvom stečenim kroz godine rada i obavljanja ovog velikog i humanog posla.

Ipak, ističe da je pred Institutom još mnogo posla, napominjući da se u BiH još uvijek traga za 7.594 nestale osobe.

– Teško ide zato što je sve manje informacija o grobnicama. Ali Institut traži i nove metode i pomoć, kako bismo što bolje odgovorili našem zadatku. Jedna od metoda je uključivanje pasa tragača. Imali smo na terenu tri slučaja gdje smo, uz pomoć njih, uspjeli da pronađemo tri grobnice. Na jednoj je već izvršena ekshumacija, a uradit ćemo i druge dvije – kazao je Hadžiomerović.

Naveo je da pokušavaju primijeniti i iskustva drugih zemalja, poput Kanade, gdje su koristili skenere, koji bi im mogli pomoći u potrazi, odnosno određivanju mikrolokacija grobnica.

Jedan od problema s kojim se suočavaju je i mali broj ovlaštenih sudskih vještaka – patologa u našoj zemlji koji rade na ekshumacijama i identifikacijama.

– Ono što nas usporava u radu, primjetili smo da BiH nema dovoljno medicinara sudske medicine, vještaka, koji bi izašli poslije ekshumacije i uradili narednu fazu, a to je uzimanje uzoraka za DNK analizu – naveo je Hadžiomerović.

Napomenuo je da problem predstavlja i nedostatak informacija o lokacijama grobnica.

Što se tiče saradnje sa susjednim zemljama kada je u pitanje traženje nestalih osoba, kaže da je ona dobra.

U okviru Berlinskog procesa početkom novembra su u Hagu Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Grupa za nestale osobe (GNO), tijelo koje čine domaće institucije nadležne za pitanja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, pokrenule Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije.

– Mi ćemo, kroz jačanje naše analitike u Institutu, pokušati doći i do novih grobnica. U tome nam je pomogao i ICMP sa novim serverom koji su nam donirali, gdje ćemo imati veću mogućnost unosa svih do sada obavljenih ekshumacija, mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica – naveo je Hadžiomerović.

Na kraju je kazao da Institut nastavlja svoj rad, te da neće odustati od traganja za nestalim osobama.

Vezane vijesti

TUZLA