23.9 C
Tuzla
15.04.2024.

Hajrudin Ahmetlić, vlasnik HIFA PETROL-a: Nismo članica HIFA GROUP

Već dugo vremena na bh. tržištu posluju kompanije Hifa Petrol, Hifa, Hifa Oil, Hifa Benz, Hifa Oktan, te Hifa Tank. Upravo zbog zajedničkog prefiksa HIFA kod velikog broj kupaca javlja se pitanje da li su sve navedene firme pod istim krovom, odnosno da li su članice iste grupacije, te ko je vlasnik istih?

Odgovore na navedena pitanja postavili smo idejnom tvorcu kompanije Hifa, najstarijem od braće porodice Ahmetlić, vlasniku kompanije HIFA PETROL, gospodinu Hajrudinu Ahmetliću.

Možete li nam reći nešto više o samom nastanku imena Hifa?

Kompanije Hifa osnovana je 1995. godine. Naziv kompanije Hifa akronim je imena moje braće i mene, te našeg prezimena.

Kompanija je u kratkom vremenskom periodu doživjela enorman rast i razvoj, te je sasvim logičan slijed bio da u jednom periodu svaki od nas krene svojim putem, da osnuje vlastitu kompaniju.

Sve kompanije imaju zajednički prefiks, ali je to jedino što nam je zajedničko. Svaka je za sebe odvojeno pravno lice te imamo različite ciljeve, različite strategije poslovanja, a razlikujemo se i po broju maloprodajnih objekata koje imamo u svom vlasništvu, te segmentima poslovanja.

Vi ste vlasnik kompanije Hifa Petrol. Da li je Hifa Petrol dio Hifa grupacije?

Hifa Petrol nije dio Hifa Grupacije.

Po čemu se kompanija Hifa Petrol razlikuje od ostalih kompanija sa Hifa prefiksom? Na koji način potrošači mogu napraviti razliku?

Sjedište naše kompanije je u Sarajevu, dok je sjediše ostalih navedenih kompanija u Tešnju.

Kako bi kupcima olakšali prepoznatljivost Hifa Petrol benzinskih pumpi i diferencirali se od ostalih kompanija sa Hifa predznakom, 2017. godine promjenili smo logotip kompanije i time postali prva naftna kompanija koja se odlučila na ovakav hrabar potez. Potom smo 2018. izvršili rebrending svih naših benzinskih pumpi. Naše prepoznatljive korporativne boje su crna, crvena i bijela.Shop-ovi na našim benzinskim pumpama su opskrbljeni bogatim asortimanom najpoznatijih domaćih i svjetskih brendova, ekskluzivnim artiklima iz vlastitog uvoza,te vrhunskom kafom za ponijeti.Također smo 2018. godine uveli na tržište vrhunska HPLUS EURO 6 premium goriva, koja smo razvili u saradnji sa svjetski renomiranom korporacijom – liderom u tehnologiji aditiva. Nakon toga smo za sve vjerne kupce i korisnike HPLUS EURO 6 goriva lansirali Premium karticu, karticu lojalnosti sa kojom ostvaruju brojne pogodnosti. Kroz sve nabrojano da se zaključiti da imamo potpuno drugačiji cjelokupni vizuelni identitet – od logotipa kompanije, HPLUS EURO 6 premium goriva, Premium karticedouniformi radnika na pumpama, tevoznih jedinica.

Obzirom na sve poduzete aktivnosti koje smo usmjerili na pružanje što kvalitetnije usluge našim kupcima, sasvim opravdan je i naš novi slogan Najbolji prijatelj na putu. Također, organizator smo velikog broja nagradnih igara sa izuzetno vrijednim i bogatim nagradnim fondovima kao i brojnih pogodnosti koje svakodnevno nudimo našim kupcima.

Šira javnost je prepoznala našu misiju i već pet godina ponosno nosimo titulu Najpoželjnijeg poslodavca u sektoru nafte i plina.Lidersku poziciju Najuspješnije naftne kompanije u TOP 100 potvrdilo je priznanje Poslovnih novina već nekoliko godina zaredom.

Ekološki smo odgovorna kompanija i već od 2010. redovno provodimo aktivnosti zaštite okoliša u okviru kampanje Ne bacaj smeće, sadi cvijeće.

Da li ste član ijednog političkog subjekta u Bosni i Hercegovini?

Ne. Nismo vezani niti za jedan politički subjekt u BiH. Naši prodajni objekti se nalaze u svim dijelovima Bosne i Hercegovinei ostvarujemo odličnu saradnju sa svim lokalnim zajednicama.

Kompanija Hifa Petrol je u naftnoj branši najuspješnija i najbrže rastuća kompanija u Bosni i Hercegovini dugi niz godina. Na koji način to postižete?

U zadnjih pet godina ostvarili smo najbolje poslovne rezultate od postanka kompanije. Pratimo svjetske standarde u svim segmentima poslovanja i mogu neskromno reći da je Hifa Petrol lider u svim segmentima kada je riječ o nafti i naftnim derivatima. Naš prioritet je kvalitet proizvoda i usluga. Jedina smo naftna kompanija u BiH koja ima svoju mobilnu aplikaciju putem koje su naši kupci informisani o svim novitetima koji ih čekaju na Hifa Petrol benzinskim pumpama. S obzirom na to da za naše kupcima imamo samo visokokvalitetnu ponudu logičan je slijed da organizujemo i nagradne igre sa bogatim fondom nagrada. U prošlogodišnjoj velikoj nagradnoj igri, glavna nagrada je bio fantastični automobil Porsche Boxster te smo pored toga naše vjerne kupce nagradili sa preko 2.000 nagrada. Ove godine smo se odlučili za nagradnu igru sa još većim fondom nagrada te pored fanstastičnog Porsche Boxstera darujemo još jedno vozilo, vrhunski Range Rover Evoque, te preko 2.500 nagrada sve u cilju adekvatnog nagrađivanja lojanosti naših kupaca.

Bitno je spomenuti i da smo generalni sponzor OneLife Rally-ja, jedinstvenog događaja koji se održava u mjesecu augustu, po prvi put u Bosni i Hercegovini, odnosno parade super luksuznih vozila uz učešće svjetski poznatih ličnosti.Ovaj vrhunski događaj će definitivno utjecati na stvaranje boljeg imidža gradova kroz koje prolaze i zasigurno pokrenuti nove investicije u našoj zemlji i tako srušiti stereotipe o BiHi kreirati pozitivne priče u regionu.

Sve ovo ne bilo bilo moguće realizovati bez naših uposlenika koji su utkali svoje znanje i iskustvo, koji su ključ našeg uspjeha i na koje sam veoma ponosan. Prosječna starost naših uposlenika je 28 godina što potvrđuje krilaticu da na mladima svijet ostaje.

Osim što ste jedan od najuspješnijih poduzetnika u Bosni i Hercegovini, poznato je da ste veliki filantrop. S obzirom da to vrlo rijetko spominjete, možete li nam ovaj put ipak nešto više o tome reći?

Tokom cijelog života sam se vodio krilaticom da je naše samo ono što udjelimo. Od samog nastanka kompanije, težio sam tome da bude društveno odgovorna kompanija koja svakodnevno doprinosi razvoju zajednice i društva te pomaže humanitarne, socijalne, kulturno – historijske i vjerske ustanove. U prilog tome ide i činjenica da od početka stipendiramo veliki broj učenika i studenata. Kroz angažman vrhunskih bh. sportista kao zaštitnih lica kompanije Hifa Petrol pokazali smo našu orjentaciju pružanja podrške sportu i zadržavanju mladih talenata u Bosni i Hercegovini.Najbolji dokaz za to su vrhunski sportisti: Amel Tuka, Mesud Pezer, Sanjin Pehlivanović, Darko Savić i Nedžmin Ambešković.

Firme sa prefiksom HIFA su se pojavljivale u medijima i u negativnom kontekstu. Koji je Vaš komentar?

Posebno smo ponosni na činjenicu da se nikakve afere ne vezuju za ime kompanije Hifa Petrol.

Kakvi su Vaši planovi po pitanju investicija u budućnosti?

Od samog osnivanja kompanije, od 2005. do danas, svu ostvarenu dobit investirali smo u našu BiH. Sama činjenica da smo investirali u 32 grada otvaranjem 41 našeg objekta od Bratunca, Bihaća, Gruda, Višegrada do Banje Luke, Mostara i Sarajeva uz druge investicije u proizvodne djelatnosti u metalnoj industriji, pokazuje naše opredjeljenje u pravcu jačanja bh.ekonomije.

Koja je tajna Vašeg uspjeha?

Na vrijeme sam shvatio da trebam razdvojiti vlasničku i upravljačku strukturu. Danas moju firmu vode uspješni mladi ljudi, fantastični lideri i profesionalci u svom poslu. Zadnjih 9 mjeseci sam njima ostavio firmu na upravljanje, a ja ih posjetim samo kao, nadam se, rado viđen gost. Uz njih, veliku zahvalnost dugujem našim kupcima i poslovnim partnerima jer da nije njih, mi danas ne bismo bili ovdje gdje jesmo.

Za kraj, možete li nam reći da li postoji rivalitet među braćom Ahmetlić obzirom da ste u istom biznisu?

Odnosi među braćom su sasvim korektni, bratski, te još uvijek uspijevamo odvojiti privatni i poslovni život. Zdrava konkurencija je uvijek dobrodošla, pa i u slučaju da su konkurenti u rodbinskoj vezi kao mi.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA