5 C
Tuzla
30.03.2023.

Hasanović: Dan nezavisnosti je od neprocjenjivog značaja za sve narode i građane BiH

Na referendumu koji je održan 29. februrara i 1. marta 1992. godine, glasalo je oko 64 posto građana, od kojih je tek 0,3 posto bilo protiv priznavanja Bosne i Hercegovine kao nezavisne i suverene države. Od izglasavanja nezavinosti, ovaj državni praznik obilježavamo svake godine 1. marta. Međutim, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine se ne obilježava u svim njenim dijelovima

Nažalost mi dozvoljavamo da obilježavamo neke praznike koji su nanijeli štetu BiH, kao što je 9. januar, a ne sankcionišu se oni koji krše Ustav Bosne i Hercegovine.“, kazao je za RTV Slon Izudin Hasanović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Hasanović dodaje da je ovaj datum od neprocjenjivog značaja za sve narode i građane BiH.

“Zahvaljujući ovom referendumu Bosna i Hercegovina je postala međunarodni subjekt prava. Ubrzo je postala članica CEPSA, Vijeća Evrope, a na putu smo da postanemo i članica NATO saveza i EU. Ništa od ovoga ne bi moglo biti realizovano bez 1. marta 1992. godine i zato je ovaj datum od neprocjenjivog značaja za sve narode i građane Bosne i Hercegovine“, navodi Hasanović.

POSLJEDNJE DODANO