15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

HDZ BiH poziva ministricu Brašnjić da osigura besplatne udžbenike i za osnovce KŠC ”Sveti Franjo”

Županijski odbor HDZ BiH Tuzla poziva ministricu obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona Fahretu Brašnjić da preispita i promjeni odluku o dodjeli besplatnih udžbenika. Svojim izravnim postupkom kojim samo učenici od prvog do četvrtog razreda JU Osnovna škola ”Sveti Franjo” Katoličkog školskog centra u Tuzli nemaju pravo na besplatne udžbenike prekršena je Konvencija o pravima djeteta čija je potpisnica Bosna i Hercegovina. Također i Zakonom o zabrani diskriminacije u BiH („Službeni glasnik  BiH, broj:59/09 i 66/16), ali i Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju TK ( „Službene novine TK“, broj: 9/15,6/16,14/18,14/19 i 6/20) djeci moraju biti osigurana jednaka prava, navode iz HDZ-a BiH Županijski odbor Soli.

”Konzultirajući pravne stručnjake, kao i predstavnike nevladinih udruga, dobili smo jasnu potvrdu da je ovakav postupak oduzimanja prava jednoj skupini djece neprihvatljiv i doista zaslužuje svaku osudu. Djeci koja pohađaju Katolički školski centar ne smije se oduzeti pravo da dobiju kao i druga djeca besplatne udžbenike. Ovdje se dakle radi o djeci i njima se daju udžbenici iz kojih će stjecati nova znanja, a ne o tome da se bilo kakvo materijalno dobro dodjeljuje ustanovi. Zbog jasne namjere ministrice Brašnjić i njezinih suradnika da povrijede pravo jedne skupine djece pozivamo je da promjeni ranije donesenu odluku”,  istaknuo je Danijel Nikolić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli.

Ovo nije jedino pravo koje je oduzeto djeci koja pohađaju Katolički školski centar. Naime, osnovcima je onemogućeno i pravo na subvenciju prijevoza do škole.

”Samo zato jer su se odlučili na školovanje u Katoličkom školskom centru djeca nemaju pravo na subvenciju prijevoza. Pravo izbora djeteta i njihovih roditelja je da izaberu osnovnu školu koju će djeca pohađati i to ne smije biti povod nikakvom umanjenju prava koja im pripadaju. Nažalost ovim potezom Vlada TK je iskazala jasnu diskriminaciju prema djeci. To je pogrešan smjer kojim se ide u vremenu kada želimo graditi europske vrijednosti i želimo ići prema EU”,  dodao je Nikolić.

Zbog svega ovoga HDZ BiH poziva sve udruge koje štite prava djece i zalažu se za jednaka prava svakog djeteta da reagiraju na ovakvo postupanje Ministarstva obrazovanja i Vlade Tuzlanskog kantona. Posebice, pozivamo predstavnike UNICEF-a koji surađuju s institucijama obrazovanja da preispitaju suradnju s onima koji su spremni oduzeti prava jednoj skupini djece. Također, iznad svega očekujemo da i insitucija Ombdusmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini stane u zaštitu jednakih prava za svu djecu, stoji u saopćenju ove stranke.

Vezane vijesti

TUZLA