HDZ: Valentin Inzko zaboravio da je Vlada TK neustavna

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Dvostruka igra i pravila Međunarodne zajednice još jednom je pokazana u očitovanju nj.e. Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH na politička događanja u Tuzlanskom kantonu koje je stiglo nakon posljednih događaja. U Županijskom doboru HDZ BiH Soli napominju da je cijeli aparat koji sjedi u zgradi OHR i koji godišnje potroši 11 milijuna KM propustio u svom tumačenju i mišljenju navesti da je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine svojim mišljenjem trenutačni saziv Vlade TK proglasio neustavnim i da je takav saziv i danas na sceni.

„Zanimljivo je da se u svom mišljenju Ured visokog predstavnika poziva na ustavne odredbe, a istovremeno zanemaruje mišljenje Ustavnog suda FBiH koje je ranije doneseno. Podsjećam Valentina Inzka i administraciju OHR-a da je samim imenovanjem Vlade TK došlo do kršenja Ustava FBiH, Ustava Tuzlanskog kantona kao i Zakona o Vladi Tuzlanskog kantona, a što je potvrđeno i mišljenjem Ustavnog suda Federacije BiH broj U-43/19 od 05.05.2020. godine kojim Odluka o potvrđivanju Vlade Tuzalsnkog kantona nije sukladna sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine zbog činjenice da nitko iz reda hrvatskog naroda nije imenovan kao ministar u sastavu Vlade“, istaknuo je Danijel Nikolić, predsjednik ŽO HDZ BiH Soli.

Ta činjenica bila je poznata od samog formiranja Vlade TK, ali to za nj.e. Valntina Incka nije bio dovoljan povod da reagira nakon samog imenovanja. U ŽO HDZ BiH Soli zbog dvostrukih pravila nj.e. Valentina Inzka i OHR-a postavljaju pitanje potrebe postojanja takve institucije koja  će selektivno reagirati i  mirno promatrati kršenje prava jednog od konstitutivnih naroda!?

Također žalosno je da su političke prilike u Tuzlanskom kantonu 25 godina od  završetka ratnih zbivanja došle u apsurdnu poziciju da je potrebno pravno tumačenje međunarodnih institucija kako bi se neka situacija razriješila. Nažalost, već odavno nikakve ustavne i zakonske odrebe ne važe za najviše zakonodavno tijelo ovog kantona. Porazna je to činjenica i pokazuje potpuno odsustvo odgovornosti i zrelog političkog promišljanja političkih stranaka koje čine aktualni saziv Skupštine Tuzlanskog kantona.