21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

HO Horizonti: Zašto su žene u politici rijetka vrsta

BiH nikad nije imala niti jednu ženu članicu tročlanog Predsjedništva koje ima funkciju šefa države. Na poziciji predsjednika Federacije BiH, od uspostavljanja ove funkcije 1994. godine, do danas od 12 predsjednika bila je samo jedna žena. Nijedna vlada u svom punom sazivu nije imala više od dvije ministrice od ukupno 17 ministarstava. Idući na niže nivoe vlasti, muškarci su dominirali i kao predsjednici vlada u svih deset kantona u FBiH, a među 100 kantonalnih ministara bilo je samo osam žena. Ništa bolja niti drugačija slika nije ni u Tuzlanskom kantonu. Slikovit primjer marginalizacije na djelu dolazi nam iz Babica, malog lukavačkog mjesta u kojem živi oko 1200 stanovnika, a čak polovinu čine žene.

„U cijelim babicama samo je jedna žena Selma Bleković, na listi za općinsko vijeće, samo jedna žena“, tvrdi Sabir Tufekčić, MZ Babice, općina Lukavac.

Babice su sinonim za diskriminaciju žena u politici u cijeloj zemlji, a žene u Lukavcu danas su taj podatak komentirale zviždanjem.

One su žene i njihova imena se nalaze na listama različitih stranaka, među stotinama muških imena i nadaju se da će od ovog novembra imati priliku da učestvuju u odlukama koje donosi općinsko vijeće Lukavac. Iako različitih političkih uvjerenja, u jednom su složne. Žene zaslužuju jednaku mogućnost odlučivanja kao i muškarci.

„Donosioci političkih odluka su većinom muškarci. Brojna istraživanja pokazuju da su žene i dalje na marginama političke moći, bez mogućnosti uticaja na procese donošenja odluka i provođenje politika. Ovakvi podaci podvrđuju da i dalje postoji velika potreba da  ozbiljno poradimo na osnaživanju žena i jačanju ženskog političkog aktivizma u Tuzlanskom kantonu, pa tako i Lukavcu”, pojašnjava Esma Omerdić, kandidatkinja za Općinsko vijeće Lukavac.

 

Poražavajući podatak nalazimo i u mjesnim zajednicama širom Tuzlanskog kantona gdje je veoma mali broj, žena koje su članice Savjeta MZ dok predsjednica Savjeta gotovo i nema. Svi ovi podaci potakli su Udruženje „HO Horizonti“ da pokrene projekat „Ženski politički aktivizam u Tuzlanskom kantonu“, u sklopu kojeg je danas okupio žene Lukavca.

“Očekujem da će žene zaista shvatiti da treba prvo da izađu na izbore, da daju svoj glas u onoga u koga imaju povjerenje, nadam se da će to biti žene, ne prejudiciram, jer ima I dobrih muškaraca koji jako dobro rade, I ovom prilikom pozivam mlade ljude da izađu u što većem broju da konačno barem ove godine imamo prave demokratske izbore”, poručuje Ernesa Mešić, udruženje HO Horizonti.

Vezane vijesti

TUZLA