18 C
Tuzla
13.06.2024.

Hrvatski meteorolozi izdali saopštenje o završetku ljeta

Hrvatski meteorolozi posljednjih dana najavljuju posljednji vreli talas ovog ljeta, nakon čega prognoziraju veliko zahlađenje koje će biti svojevrsni uvod u jesenje dane.

Jučer je i hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izašao s posebnim saopštenjenjem u kojem navodi “dinamičan završetak klimatološkog ljeta”.

Najavljuju prvo visoku temperaturu koju će pratiti promjena s nevremenom, pljuskovima, ali i bujičnim poplavama.

“Ovo je ljeto, kao i godina, po mnogočemu drugačije. Nakon jula i avgusta u kojima je bilo izmjena hladnijih dana od prosjeka za doba godine s ekstremno visokom temperaturom vazduha, pa i lokalno izraženijim pljuskovima s grmljavinom i obilnom kišom, završetak klimatološkog ljeta biće u znaku izražene južine, pa nagle promjene vremena”, saopštio je Hrvatski metereološki zavod.

Tokom vikenda u većini krajeva biće vruće, naročito na Jadranu i istoku zemlje, uz opasnost od toplotnog talasa koji može i da utiče na zdravlje ljudi.

Noći će duž obale biti tople, nerijetko i vrlo tople, pa se temperatura vazduha ponegdje neće spuštati ispod 25°C. Danju će temperatura biti viša od 30°C, na istoku zemlje ponegdje i oko 35°C”, javlja DHMZ.

Vezane vijesti

TUZLA