11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Hurtić: Oporavak bruto društvenog proizvoda u Federaciji BiH sve izraženiji

Oporavak bruto društvenog proizvoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, u odnosu na pad zabilježen tokom pandemije, sve je izraženiji – izjavio je za Fenu savjetnik premijera FBiH Zlatko Hurtić.

Istakao je da je razlika u visini BDP u četvrtom kvartalu 2020. godine u odnosu na 2019. godinu u pola manja te da se očekuje da će veličina BDP do kraja trećeg kvartala ove godine dostići isti nivo od prije početka pandemije.

– To je jedan od najbržih oporavaka BDP u regiji, posebno ako se uzme u obzir da je Vlada FBiH to postigla uz najniži nivo zaduženja, što ukazuje da su mjere Vlade FBiH u podršci oporavku ključnih sektora privrede bile krajnje efikasne – pojasnio je Hurtić.

Naglasio je da je oporavak BDP podržan snažnim rastom izvoza koji čak bilježi veću pokrivenost u odnosu na uvoz u odnosu na period od prije pandemije.

– To je vodilo rastu zaposlenosti, a broj radnih mjesta krajem prvog kvartala u 2021. godini veći je za 16.300 u odnosu na period izbijanja pandemije. Rast zaposlenosti osigurao je stabilno finansiranje penzionog i zdravstvenih fondova, ključnih za suzbijanje pandemije – kazao je.

Hurtić očekuje da će BDP, podržan novim mjerama Vlade FBiH, do kraja 2021. rasti po stopi od oko 3 posto, što će voditi daljem rastu zaposlenosti.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA