22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

I dalje loš status djece šehida i poginulih boraca u Tuzli

Veliki broj djece šehida i poginulih boraca na području Tuzle i dalje nema zaposlenje. Iako bi trebali imati prednost prilikom zapošljavanja, u organizaciji koja brine o ovoj populaciji ističu, da u praksi to nije tako. Dobiju priliku i završe pripravnički staž, no nakon toga, ponovo su na evidenciji Biroa za zapošljavanje.

”To nije rješenje jer su oni nakon godinu dana opet na birou i opet nemaju zaposlenje. Svi privrednici i javne ustanove ne ostavljaju našu djecu zaposlenu. Tu godinu koju finansira Ministarstvo za boračka pitanja odrade i ponovo se prijavljuju. Ako se slučajno ne prijave na Biro za zapošljavanje, gube pravo na zdravstveno osiguranje”, navodi Sabira Mićanović, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzla.

Mićanović ističe kako se nada da će ovakva praksa u budućnosti biti promijenjena i da će porodice šehida i poginulih boraca imati bolji status u društvu. Tokom sastanka ove Organizacije, razgovaralo se i o pripremama za obilježavanje Dana odbrane i Dana poginulih boraca.

”Odat ćemo počast svim poginulim borcima i šehidima odbrambeno-oslobodilačkog rata. To su teme koje su goruće, zapošljavanje djece, obilježavanje i sjećanje s pijetetom svih žrtava i ostvarivanje u ovim uslovima pandemije, programskih zadataka naše organizacije”, kaže Mićanović.

Program obilježavanja 15. maja – Dana odbrane Tuzle i Dana poginulih boraca je pripremljen. U ovoj Organizaciji se nadaju da će do tada biti povoljnija epidemiološka situacija. Kroz obilježavanje ovih datuma, porodice i nadležni organi se prisjećaju herojskog čina onih koji su dali živote za odbranu grada.

Vezane vijesti

TUZLA