7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

I u TK prisutni globalni negativni demografski trendovi

Analizom demografskih pokazatelja za područje Tuzlanskog kantona, vidljivo je da broj starih lica iz godine u godine raste, dok se ukupan broj stanovnika smanjuje. Bosna i Hercegovina, a samim tim i područje Tuzlanskog kantona je u još većem riziku od povećanja procenta zastupljenosti starijih u odnosu na ukupan broj stanovnika i zbog činjenice da sve više mladih napušta Bosnu i Hercegovinu. Navedeni trend će se negativno odraziti na privredni i društveni razvoj, navodi se u Analizi socijalno-ekonomskog položaja starih lica i penzionera  koju je Vlada TK danas prihvatila.

Kako se u Analizi navodi demografski pokazatelji ukazuju da je i u svjetskoj populaciji došlo do ubrzanog starenja, da je u većini regiona došlo do opadanja stope ferilieta, te produženju životnog vijeka, što vodi ka smanjenju broja djece i povećanju broja starijih.

Uz navedeno, nedostaju određeni pravni okviri kao i strateški dokumenti zaštite starih lica. Oni su jedna od najsiromašnijih kategorija stanovništva i najranjiviji su na socijalnu isključenost, a stanje uzrokovano pandemijom je dodatno povećalo njihovu socijalnu isključenost. Stanje u oblasti penzionog sistema je donekle popravljeno, provođenjem Reforme penzionog sistema, ali je stanje i dalje nezadovoljavajuće zbog niskih penzija koje primaju penzioneri. Zbog niskih iznosa socijalnih davanja za pojedina prava, te nedovoljno razvijenih usluga socijalne zaštite i stanje u ovoj oblasti također nije na zadovoljavajućem nivou.

Na području Tuzlanskog kantona evidentan je i problem nedostatka ustanova za zbrinjavanje starih lica, kao i problem otvaranja privatnih ustanova za zbrinjavanje starih lica koje nemaju rješenje o ispunjavanju uslova za obavljanje djelatnosti socijalne zaštite.

Imajući u vidu sve navedeno danas preporučen niz mjera i aktivnosti koje se trebaju poduzeti, kako u institucijama Tuzlanskog kantona,  tako i u institucijama na nivou gradova, općina, te na nivou Federacije BiH kako bi se stanje u ovoj oblasti unaprijedilo i omogućilo kvalitetno starenje.

Vezane vijesti

TUZLA