14 C
Tuzla
19.04.2024.

IGK: Anticivilizacijski čin bh. ambasadora u Kanadi ponizio BiH i Kanadu

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) traži od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da pokrenu disciplinski postupak protiv ambasadora BiH u Kanadi Marka Milisava jer, kako se navodi u saopćenju, nije postupio po Instrukciji nadležnih izdatoj u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, očekivali su da Ambasada Bosne i Hercegovine u Otavi postupi u skladu sa Instrukcijom i spusti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja.

Ne samo da zastava Bosne i Hercegovine nije spuštena na pola koplja, već je taj dan uklonjena. Taj anticivilizacijski čin ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi Marka Milisava ponizio je sve bh. građane u Kanadi, posebno preživjele žrtve genocida. Ponizio je Bosnu i Hercegovinu i Kanadu, ponizio međunarodnu pravdu i pravo. Srebrenica i država Bosna i Hercegovina tako su izdate od ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi – navodi se.

Kako u saopćenju za javnost IGK podsjeća, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poslala je 9. jula ove godine Instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

– U Instrukciji se, između ostalog, navodi da su ‘sva diplomatsko konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine (uključujući rezidencije ambasadore-šefova diplomatsko konzularnih misija), na 11. juli 2020. godine, dužna da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja odnosno jarbola, u vezi sa članom 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima – ističe se.

IGK u saopćenju ističe i to da ‘od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kanade, Ambasada u Otavi nikad nije obilježila 11. juli – Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, iako je država Kanada sa dvije rezolucije proglasila taj datum danom sjećanja’.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA