IGK: Dejtonski ustav je diskriminatoran

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) ocijenio je, povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, da je ovim sporazumom cementirana etnička podjela, a ustav koji je nastao u Dejtonu stvorio od BiH nefunkcionalnu državu.

-Država BiH nema puni kapacitet državnosti i nezavisnosti što je posljedica nepravednog dejtonskog ustava na osnovu koga su legalizovani rezultati agresije i genocida. Danas, 25 godina poslije, jasno je da država BiH više ne može funkcionisati kao država – poručuju iz IGK-a.

Iz ovog instituta su stava da je dejtonski ustav diskriminatoran, jer isključuje prihvatanje, priznavanje, poštovanje i tolerisanje drugog i drugačijeg. Umjesto slobode pojedinca, odnosno građanina, na čitavoj jedinstvenoj teritoriji BiH, dodaju, imamo dominaciju i od građanina i od naroda otuđenih etničkih, političkih subjekata.

Država Bosna i Hercegovina je, smatraju u IGK-u, izgublila svoj suverenitet, svoje jedinstveno državno i društveno funkcionisanje, a njeni građani i narodi su izgubili slobodu posjedovanja jedinstvene državne i društvene zajednice.

-Bez jedinstvene bosanskohercegovačke državne i društvene zajednice njeni građani i narodi ne mogu očuvati i jačati bosanskohercegovačku tradiciju, historiju, kulturu – stav je IGK-a.

Ističu također da su dejtonskim ustavom najviše na gubitku Bošnjaci, koji nemaju rezervnu domovinu i koji svoju duhovnu, tradicijsku, narodnu, historijsku, jezičku i kulturnu bitnost i bitisanost jedino mogu ostvariti u jedinstvenoj bh. državnoj i društvenoj zajednici bez legalizovanih rezultata agresije i genocida.

-Dejtonski mirovni sporazum je jedini u povijesti internacionalnog prava koji pokazuje da se genocid isplati – ocjena je Instituta za istraživanje genocida Kanada.