2.8 C
Tuzla
18.04.2024.

In memoriam: Večeras gledajte reprizu emisije „Slobodni ljudi“ sa Muhamedom ef. Lugavić

Povodom smrti uglednog i voljenog tuzlanskog efendije Muhameda Lugavića, na dan njegove dženaze, RTV Slon će, in memoriam, reemitrati emisiju Slobodni ljudi koju smo sa rahmetli efendijom Lugavić snimali prije dve godine i emitovali 2018. godine.

U razgovoru sa efendijom Lugavićem, sjećamo se početaka njegove alimske službe, školovanja i izazova sa kojima se suočavao tokom života.

Emisija se emituje večeras u 21:10 u programu Televizije Slon.

Iz opisa emisije izdvajamo: „Da život i sudbina pred svakoga od nas nerijetko stavljaju različite izazove, od malih nogu počeo se uvjeravati i Muhamed ef. Lugavić. Ovaj izuzetno skroman čovjek u tuzlanskoj historiji ostao je upamćen zbog odluke da zajedno sa fra Petrom Matanovićem oda posljednju poštu, klanja dženazu i zajedno pokopa, 1995. godine, ubijenu tuzlansku mladost.“

Podsjećamo, Muhamed ef. Lugavić, bivši tuzlanski imam i profesor šerijetskog i arapskog jezika prava preminuo je jučer u Tuzli u 74. godini života. Posljednji ispraćaj ef. Lugavić je u 14:30 sati. Dženaza će se klanjati danas poslije ikindije namaza (15:00 sati) ispred Čaršijske džamije u Tuzli. Ukop je na mezarju Bukovičić.

Efendija Muhamed Lugavić rođen 1946. u Lugavijama (Banovići), 1965. završava Gazi Husref-begovu medresu. Na Filozofskom fakultetu u Bagdadu završio šerijatsko pravo i arapski jezik. U Tuzli je bio glavni imam Gazi-Turalibegove (Poljske) džamije, zatim glavni imam Medžlisa IZ u Tuzli, te imam Čaršijske džamije. Biran je na mnoge visoke funkcije u Tuzli, BiH i SFRJ. Napisao je i dvije knjige, Dženaze, običaji i propisi te zbirku Hudbi.

Porodici i prijateljima u ime kolektiva RTV Slon, upućujemo izraze saosjećanja.

https://youtu.be/xdKSQjHapts

Vezane vijesti

TUZLA