15 C
Tuzla
23.02.2024.

Incko: Očekujem ofanzivniji pristup u BiH sa Šmitom

Imenovanje Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika u BiH najava je ofanzivnijeg pristupa međunarodne zajednice u rješavanju problema u toj zemlji, a on bi u svom mandatu trebalo da koristi i ovlašćenja koje mu omogućavaju nametanje odluka i kažnjavanje, rekao je odlazeći Visoki predstavnik Valentin Incko.

Incko, koji je 27. maja podnio ostavku na funkciju, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocijenio je da je međunarodna zajednica prerano domaćim političarima u BiH prepustila kormilo, i da će svom nasljedniku sugerisati da uz dogovor domaćih snaga kombinuje i bonska ovlašćenja koja Visokom predstavniku daju mogućnost nametanja određenih rješenja, ukoliko ne postoji dogovor, ili se narušava Dejtonski mirovni sporazum.

On je rekao i da očekuje ofanzivniji pristrup i da je njegov nasljednik Šmit već imao razgovore sa visoko pozicioniram činovnicima iz Vašingtona, a ovih dana bio je u Berlinu i Briselu i ostvario prve telefonske razgovore sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Incko je za RSE u tom smislu izdvojio i izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel koja je poručila da će sada Bosna i Hercegovina više biti na dnevnom redu i da je to vrlo važno u okolnostima kada da postoji takmičenje konflikata-Bliski istok, izbjeglička kriza ili Avganistan.

Odlazeći Viskoki predstavnik za svoj najveći uspjeh smatra činjenicu da BiH nije zaboravljena, pošto je stalno upozoravao u Savjetu bezbjednosti da taj konflikt još postoji, a misli i da činjenicu da OHR ostaje takođe može smatrati uspjehom u njegovom mandatu jer je međunarodno prisustvo još potrebno.

On je zaključio i da je za vrijeme svog službovanja puno lijepog doživio i naučio i da je praštanje najveći kapital BiH jer je ta zemlja puna mudrih ljudi, kako je naglasio, novih Nelsona Mendela, ljudi koji praštaju.

Ranije ove nedjelje Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podnio je ostavku, a Kristijan Šmit imenovan je za novog Visokog predstavnika.

Inckova ostavka, odnosno Šmitovo imenovanje, stupa na snagu 1. avgusta.

RTV Slon/Nezavisne

Vezane vijesti

TUZLA