15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Industrijska proizvodnja FBiH veća za 2,9 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH (FBiH) u decembru prošle godine veća je za 2,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na decembar 2020. za 7,4 odsto.

U decembru, u odnosu na novembar lani, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 6,9 odsto, energije za 5,8 odsto, intermedijarnih proizvoda za 2,7 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 0,1 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku, prenosi Srna.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda u decembru prošle godine veća je za 28 odsto u odnosu na isti mjesec 2020, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,8 odsto, intermedijarnih proizvoda za 7,1 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 odsto, dok je proizvodnja energije manja za 1,9 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u decembru lani, u odnosu na prethodni mjesec veća je za 16,7 odsto u vađenju ruda i kamena, u prerađivačkoj industriji veća je za tri odsto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 0,7 odsto.

U decembru prošle, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u prerađivačkoj industriji veća je za 10,9 odsto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 0,4 odsto, dok je u vađenju ruda i kamena manja za 8,2 odsto.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA