15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

Inspektori FUZIP-a u prvom kvartalu izvršili 32 160 inspekcijskih nadzora

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) su u prvom kvartalu ove godine izvršili 32.160 inspekcijskih nadzora, od toga 30.244 u prekograničnom i 1.916 u unutrašnjem prometu.

U tom periodu je sačinjeno 1.718 zapisnika, uzeto 1.099 uzoraka, te izdato 506 fitocertifikata. Također, izdata su ukupno 31.063  rješenja, od kojih 30.244 u prekograničnom i 819 u unutrašnjem prometu. Utvrđena su 324 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u ukupnom iznosu  532.368 KM; naplaćeno je ukupno 1.019.874,50 KM na ime taksi i naknada u prekograničnom prometu roba; utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 519.143,10 KM na ime naknada za vode, zrak i ambalažni otpad te pripadajuće takse. Donesene su četiri zabrane uvoza u BiH robe ukupne vrijednosti oko 120.000 KM,  čime je spriječeno stavljanje na tržište i upotreba nedozvoljenih ili neispravnih proizvoda.

U prvom kvartalu ove godine je putem e-maila zaprimljeno 195 prijava građana i zahtjeva za vršenje inspekcijskog nadzora, a putem protokola FUZIP-a je evidentirano ukupno 1.823 predmeta.

Istovremeno, Sektor za zastupanje je u prvom tromjesječju pristupio na ukupno 201 usmeni pretres pred općinskim sudovima na području cijele Federacije BiH, u kojim su sudovi donijeli rješenja kojima su izrekli ukupno 139 novčanih kazni u ukupnom iznosu  95.850 KM, 20 uvjetnih novčanih kazni u ukupnom iznosu od 29.300 KM, dok u 20 predmeta još uvijek nisu donesena rješenja suda.

Inspekcijske nadzore su vršili svi inspektorati Uprave, u oblastima zdravstva, poljoprivrede, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, termo i elektroenergetike, rada, trgovine, turizma i ugostiteljstva, te sektoru granične inspekcije u prekograničnom prometu u oblastima sanitarne, fitosanitarne i tržišne inspekcije. Ukupni finansijski efekti rada federalnih inspektora u prva tri mjeseca ove godine iznose 2.071.385,60 KM.

– Imajući u vidu nadležnosti FUZIP-a u smislu kontrole važećih higijensko-epidemioloških mjera u FBiH koje se provode putem federalnog zdravstvenog inspektorata i dodatnog broja raspoloživih inspektora koji su dobili ovlaštenje za vršenje sanitarnog nadzora u  unutrašnjosti, 2021. godinu smo započeli intenzivnijim fokusom na redovne aktivnosti federalnih inspektorata, koje su zbog našeg prioritetnog angažmana na suzbijanju virusa u određenoj mjeri morale biti stavljene u drugi plan, ali nipošto nisu bile zanemarene – izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Akcenat je, kao i uvijek, kako je dodao, na borbi protiv sive ekonomije, zaštiti okoliša, kontroli poticaja u poljoprivredi, ispunjavanju zakonskih obaveza iz oblasti cestovnog prijevoza, te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda privrednih subjekata koji posluju s hranom,  a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, okoliša, prava potrošača i poštivanja zakonitosti u poslovanju privrednih subjekata u FBiH čije je djelovanje u nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove – saopćeno je iz FUZIP-

Vezane vijesti

TUZLA