16.7 C
Tuzla
01.06.2023.

Instrukcija Reisu-l-uleme o organizaciji vjerskih aktivnosti za vrijeme ovogodišnjeg Ramazana

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večerašnjim zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec Ramazana, a sutra je prvi dan ramazanskog posta.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.).

Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

Ovogodišnju ramazansku vaktiju možete pronaći klikom ovdje, a korisnicima mobilnih uređaja baziranih na Android operativnom sistemu preporučujemo oficijelnu aplikaciju Islamske zajednice koja pored dnevnih vaktija za gradove u našoj domovini nudi i druge sadržaje za svakodnevne potrebe vjernika. Aplikaciju možete preuzeti putem Google Play Store-a.

Obzirom da je mjesec ramazan mjesec intenzivnijeg ibadeta, ove godine smo formirali tim islamskih učenjaka koji će, kao i prošle godine, odgovarati na Vaša pitanja kako bismo ubrzali dosadašnji proces dobijanja odgovora.

U ovoj fazi prednost će imati pitanja iz domena ibadeta (namaz, post i zekat) te pitanja od vjernika sa jasno navedenim imenima (a ne skrivenim iza nadimaka), a kao i dosada upućena pitanja bit će objavljivana anonimno.

Kao i dosada vaša pitanja možete slati putem email adrese [email protected] kao i kroz mobilnu aplikaciju Islamske zajednice.

Također, ove godine smo unaprijedili i tražilicu za pretragu objavljenih Pitanja i odgovora, i na web-stranici i u mobilnoj aplikaciji.

Stoga toplo preporučujemo svim našim korisnicima da prije upućivanja pitanja pretraže dosada objavljene odgovore, posebno zbog toga što je tokom ramazana veliki broj pitanja sličan ranije objavljenim.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!