18 C
Tuzla
13.06.2024.

INZ savjetuje – Tokom praznika obratiti pažnju na pravilnu prehranu

Došlo je vrijeme praznika koje sa sobom, osim druženja s porodicom i prijateljima, redovno donosi i bogatu prazničnu trpezu, a nerijetko kao posljedicu i neželjeni višak kilograma. Mnogi se u ovo doba godine posebno opuste uz izgovore da će sve loše navike promijeniti od 1. januara sljedeće godine. Možda je bolje da ovaj put razmišljate na način, bolje spriječiti, nego liječiti – poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Nutricionistica INZ-a Maja Jonjić-Trifković tvrdi da praznici uvijek predstavljaju poseban izazov te da većina ljudi u tom periodu ipak dobije koji kilogram viška.

– Dobra vijest je da, unatoč izobilju ukusne hrane koja se nudi za vrijeme praznika, ipak je moguće održati zdravu kilažu uz par jednostavnih savjeta i malo samokontrole -istakla je.

Najvažnije pravilo za vrijeme praznika je, svakako, pravilo umjerenosti u konzumiranju kalorične hrane. Ne morate se ustručavati da probate sve delikatese s prazničnog stola, ali ograničite porcije servirajući manje zalogaje („svega po malo“) na svoj tanjir. Tako sigurno nećete pretjerati s kalorijskim unosom, a nećete se morati odricati ničega.

Preporučuje da se umjesto sokova pije voda, biljni čajevi ili cijeđene nezaslađeni sokovi. Kolači i slastice, naravno, nisu zabranjeni, ali poručuje da se ograniči unos takvih namirnica samo na posebne dane i prigode.

Istakla je da je internet prepun recepata zdravijih verzija kolača i deserta,te da je moguće napraviti i kolače od žitarica, suhog voća i tamne čokolade umjesto nezdravih kalorijskih bombi prepunih margarinom, brašnom i šećerom.

– Neka vam oči ne budu gladnije od želuca. Jednostavno, pratite svoj osjećaj i signale koje dobivate od svog tijela. Jedite isključivo onda kada stvarno osjetite glad, a završite s obrokom baš u onom trenutku kad osjetite sitost, bez dodatnih zalogaja i opravdanja kao što s u- pojest ću sve “da se ne baca. Ovu samokontrolu možete postići tako što ćete odvojiti bar 20 minuta do pola sata za svaki obrok, u kojem ćete dati svom tijelu dovoljno vremena da dobije signal za sitost tačno onda kad Vam je stvarno dovoljno – dodala je.

Uprkos prazničnom raspoloženju i kratkom odmoru od svakodnevnih obaveza, nemojte svom tijelu dati oduška od zdravih životnih navika. Trudite se da u novu godinu ne uđete tromi i nezadovoljni sobom zbog fizičke neaktivnosti i prejedanja tokom praznika.

– Ubrzajte svoj metabolizam bar i minimalnom svakodnevnom fizičkom aktivnošću (šetnja nakon ručka, korištenje stepenica, igra s djecom), ali i izbjegavanjem prejedanja u jednom do dva dnevna obroka. Umjesto toga, rasporedite svoje obroke u četiri – pet manjih porcija u toku dana i osjećat ćete se vitalno i puni energije, a uz to ćete održati svoju kilažu ili čak izgubiti koji kilogram i to bez velike muke – kazala je.

Na kraju, iz INZ-a napominju – ne zaboravite uživati u raznolikosti okusa koje nam hrana može pružiti, isprobajte neke nove recepte i pripremite bar jednu namirnicu koju niste imali priliku probati do sad. Neka ova mala pravila budu dio Vaše svakodnevnice tokom cijele godine jer tako ćete iskoristiti ono najbolje što Vam hrana može pružiti, a to je zdrav i kvalitetan život, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Vezane vijesti

TUZLA