18 C
Tuzla
13.06.2024.

Isplaćena odobrena novčana podrška poljoprivrednim proizvođačima na području Grada Živinice

Sredstva za program podrške poljoprivrednim proizvođačima na području Grada Živinice u iznosu od 100.000,00 KM uplaćena su juče na ručune 272 poljoprivredna proizvođača.

Naime, Grad Živinice u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine i Vladom Tuzlanskog kantona realizuje program podrške poljoprivrednim proizvođačima za sanaciju šteta nastalih kao posljedica pandemije izazvane korona virusom ( COVID-19).

Ukupna finansijska vrijednost podsticaja proljetnoj sjetvi za 2020. godinu iznosi 200.000,00 KM, od čega Vlada TK finansira 100.000,00 KM, a Vlada FBiH 100.000,00 KM, a koja će osigurati podsticaj za 272 poljoprivredna proizvođača.

S tim u vezi, Grad Živinice danas je realizovao dio novčanog podsticaja od Vlade FBiH poljoprivrednicima koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva i koji su dostavili račune za utrošak sjemenskog materijala, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava, a dio novčanog podsticaja od Vlade TK bit će isplaćen u narednom mjesecu.

Najzastupljeniji su proizvođači silažnog i merkantilnog kukuruza, zatim merkantilnog krompira, proizvođači povrća u plastenicima, te proizvođači krastavaca.

U okviru programa podrške poljoprivrednim proizvođačima, Grad Živinice podržao je i plasteničku proizvodnju povrća i uzgoj jagoda u saradnji sa međunardnim organizacijama Muslim Aid i Caritas, a tim programom obuhvaćeno je 50 korisnika u 2020. godini.

U mjesecu aprilu realizovan je i program podrške poljoprivrednim proizvođačima koji je obuhvatao podršku kukuruza kroz nabavku mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava čija je vrijednost podsticaja iznosila 83.000,00 KM kojim je podržano oko 300 proizvođača sa registrovanim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima i prijavljenim površinama za proljetnu sjetvu.

Podsjećamo da je gradonačelnik Kamenjaković upriličio i potpisivanje Ugovora za projekat izgradnje sistema navodnjavanja u projektnom području MZ Svojat,Zelenika i G.Lukavica. Dakle, realizacijom projekta navodnjavanja osigurana je i stabilizovana mogućnost proizvodnje kornišona kao i drugih poljoprivrednih asortimana na ovom području.

Takođe, po prvi put u Gradu Živinice realizovan je projekat revolving fonda, odnosno izvršena je nabavka visokogrvidne junice za 25 korisnika u našem Gradu, te je realizovan projekat postavljanja drenažnih cijevi u Sprečkom polju.

Gradonačelnik Kamenjaković izrazio je veliko zadovoljstvo zbog uspješnosti programa podrške poljoprivrednim proizvođačima, te istakao da je ove uz redovne podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji, poljoprivrednicima data najveća podrška do sada, ali i da će i u narednom periodu biti stimulisana poljoprivredna proizvodnja na najbolji mogući način.

„Pandemija izazvana korona virusom ostavila je velike posljedice kako u privredi tako i u poljoprivredi te smo iz tog razloga obećali našim poljoprivrednicima da ćemo sufinansirati i subvencionirati podršku poljoprivrednim registrovanim gazdinstvima sa zasijanim količinama usjeva. Poseban fokus stavljen je na poljoprivredne proizvođače kukuruza gdje smo u mjesecu aprilu izvršili veliku podjelu u vrijednosti 83.000,00 KM za proljetnu sjetvu. Napravili smo program sufinansiranja sa Federacijom i Kantonom gdje smo dobili 100.000,00 KM od Federacije i 100.000.00 KM od Vlade TK i sa tim programom će 272 poljoprivredna proizvođača dobiti podsticaj. Grad Živinice će danas uplatiti sredstva osigurana iz FBiH iz razloga što ide jesenja sjetva i svi oni koji su ostavili račune u proljeće dobit će isplate već danas. Drago mi je što smo uspjeli uraditi ovakav jedan projekat i gdje sa sigurnošću tvrdim da do sada nije bilo boljih podsticaja za poljoprivrednike“, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, te dodaje da je ove godine Grad Živinice, u saradnji sa međunardnim organizacijama, učestvovao i u podršci plasteničke proizvodnje povrća i uzgoja jagoda.

Vezane vijesti

TUZLA