23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Iz fondova EU osigurano 15,5 miliona eura za nove kilometre autoceste

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je sa šeficom Ureda Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) u BiH Manuelom Naesslsporazum o dva granta Evropske unije ukupne vrijednosti oko 15,5 miliona eura.

Kako je istaknuto na ceremoniji potpisivanja, kojoj je prisustvova i specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler,  ova grant sredstva namijenjena su za izgradnju autoceste na dionicama Tunel Zenica – Donja Gračanica, te Buna – Počitelj.

Ministar Bevanda naglasio je kako ugovor za izgradnju pod-dionice Tunel Zenica – Donja Gračanica iznosi 9.222.000 miliona eura, koje je odobrila Europska unija kroz investicijski okvir za Zapadni balkan, a grantom će upravljati EBRD.

Drugi ugovor koji je danas potpisan odnosi se na grant vrijedan 6.219.140 eura, a sredstva će biti utrošena na izgradnju 7,2 kilometra autoceste između Bune i Počitelja.

“Svima u Bosni i Hercegovini je poznato koliko je ova dionica bitna za izlazak na Jadransko more, ali i Evropsku uniju. Modernizacija puteva je mogućnost da se pokrene naše gospodarstvo i da se stvore uvjeti za brže i sigurnije putovanje”, naglasio je ministar Bevanda.

Dodao je da je planirano da oba projekta budu okončana tijekom ove godine, a tome će značajno doprinijeti ova grant sredstva koja su alocirana na Federaciju BiH, odnosno Javno poduzeće „Autoceste Federacije BiH“.

Direktorica Naessl izrazila je zadovoljstvo što je potpisan ovaj sporazum, napomenuvši da je u proteklom periodu EU izdvajala značajna sredstva, te da je više od 150 miliona eura osigurano kroz bespovratna sredstva za ubrzanje dinamike rada na ovim projektima.

Veleposlanik Sattler je naglasio kako je potpisivanje ova dva ugovora o bespovratnim sredstvima još jedna dokaz da je EU uz BiH.

“Mi smo uz vas, bilo da je riječ o borbi protiv pandemije ili izgradnja autocesta. Riječ je o značajnim sredstvima, više od 15 miliona eura koja se osiguravaju i to kao bespovratna sredstva  koja se ne moraju otplaćivati”, naglasio je Sattler, piše Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA