15 C
Tuzla
30.05.2024.

IZ u BiH: Cijena kurbana 350 KM, omogućena online uplata

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini utvrdio je jedinstvenu cijenu kurbana za 2020. godinu od 350 KM, što je isti iznos kao i ranijih godina.

Ovogodišnja akcija kurbana i prikupljanja kurbanskih kožica realizira se pod motom „Žrtva kojom osnažujemo zajednicu“, ukazujući na složenost akcije i uključenost svih faktora društvene zajednice.

– To znači da je kurban žrtva kojom želimo osnažiti kompletnu zajednicu, od onih od kojih otkupljujemo kurbane, pa do njenih krajnjih korisnika – kazao je direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ u BIH Zejnil Rehibić.

Pojasnio je kako je riječ o lancu svih uključenih u ovu akciju:  povratnika od kojih se otkupljuju kurbani, onih koji imaju kapacitete za klanje i preradu kurbanskog mesa, privredne zajednice koja učestvuje u realizaciji projekta, zatim direktnih korisnika kao što su đaci, studenti, osobe u trećoj životnoj dobi i osobe u stanju socijalne potrebe.

– Islamska zajednica je dokazala sposobnost da realizira akciju kurbana poštujući šerijatske norme, kao i zahtjeve vremena. Akciju kurbana stalno unaprjeđujemo i inoviramo, pa smo ove godine omogućili i online uplatu za kurbane na linku: uplata.islamskazajednica.ba, da bismo vjernicima olakšali izvršavanje ove vjerske dužnosti – zaključio je Memišević, javlja MINA.

Vezane vijesti

TUZLA