7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

Iz Vukovara krenuo deseti ultramaraton u počast žrtvama genocida u Srebrenici

Jubilarni deseti ultramaraton jutros je u devet sati krenuo sa Ovčare prema Srebrenici. Maraton se trči u pet etapa, a učestvuju maratonci Robert Kasumović, Dražen Ćućić, Elvir Rakipović i Duško Štrbac koji će trčati cijeli maraton do Srebrenice.

U prvoj etapi Ovčara – Vinkovci pridružit će se još pet ultramaratonaca iz Osijeka. Također, u posljednjoj etapi Zvornik – Potočari pridružit će se ove godine po prvi put trkač iz Beograda Boban Pantović, kao i Nermina Bakalović koja je došla iz USA i trčat će već treći put.

– Po deseti put pokušavamo da kao “obični mali ljudi” utičemo na budućnost ovih prostora. Mi u to vjerujemo i zbog toga sve ovo činimo. Ovo je ultramaraton mira i trčimo na spomen nevino stradalih, nestalih, preživjelih članova obitelji sa nadom da će odgovorni i neposredni izvršitelji etničkog čišćenja i genocida doći pred lice pravde – kazao je Feni voditelj projekta “Vukovar – Srebrenica” Ekrem Bećirović.

Organizacijom ultramaratona Vukovar-Srebrenica želi se odati počast žrtvama zločina u Srebrenici i Vukovaru te svim nevino stradalim tokom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1990. do 1995. godine.

Jubilarni deseti ultramaraton održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milovanovića i članova presjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA