31 C
Tuzla
18.07.2024.

Izborni etički kodeks potpisan u 25 lokalnih zajednica iz cijele BiH uz podršku misije OSCE-a u BiH

Političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati koji učestvuju na lokalnim izborima 2020. godine su potpisale Izborni etički kodeks u 25 lokalnih zajednica[1] širom Bosne i Hercegovine (BiH), u periodu od 1. do 15. oktobra 2020. godine. Uz podršku Misije OSCE-a u BiH, Izborni etički kodeks su izradili predstavnici opštinskih/gradskih izbornih komisija, opštinske/gradske uprave i organizacija civilnog društva.

Cilj kodeksa je da osigura miran i pravičan izborni proces uz pridržavanje osnovnih principa integriteta i pravičnosti i poštivanje ključnih demokratskih principa, kao što su poštivanje zakonitosti izbora, izbjegavanje vršenja političkog pritiska na birače i suzdržavanje od korištenja zapaljive retorike.

„Lokalni izbori su naročito važni zbog toga što je taj nivo vlasti, opštinski nivo, obično onaj koji najviše utiče na svakodnevni život građana BiH“, rekla je ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH. „Potpisani kodeks predstavlja obaveze potpisnika prema biračima. Na potpisnicima je da ispune obećanja sadržana u kodeksu i da ih se pridržavaju za bolju, prosperitetniju budućnost za sve građane BiH“, naglasila je Kavalec.

Ova inicijativa je dio širih napora Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini na pružanju podrške slobodnim, poštenim i vjerodostojnim izborima u BiH unutar okvira mandata Misije.

Vezane vijesti

TUZLA