7 C
Tuzla
13.04.2024.

Izmjene Zakona za adekvatan podsticaj poljoprivrednicima u TK

Vlada TK utvrdila je prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona. Ove izmjene upućene su u dalju proceduru, odnosno pred poslanike u Skupštini TK.

Izmjenama Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona nastoji se pomoći razvoj poljoprivrede na području kantona, te uticati na smanjenje negativnih posljedica koje su na poljoprivredne proizvođače ostavile nedavne vremenske neprilike, kasni proljetni mrazevi i grad tokom proizvodne godine.

”Po važećem zakonu o novčanim podrškama, pravo na novčanu podršku u voćarskoj proizvodnji imali su poljoprivredni proizvođači koji ostvari određene prinose i prodaju određene količine. Ovdje je odredba bila da se u kilogramima proizvede i proda voće, međutim svjesni okolnosti u kojima su se našli naši proizvođači mi smo se opredijelili da izmijenimo zakon u dijelu koji će proizvođačima omogućiti da ostvaruju novčanu podršku po hektaru zasađenog voćnjaka”, naveo je Samid Šarac, pomoćnik ministra za poljoprivredu i veterinarstvo TK.

To će posebno pomoći proizvođačima šljive, jer su ranije uglavnom svoje prizvode izvozili, dok to u ovoj godini nije bilo moguće. Ove izmjene su uslijedile i zbog usaglašavanja sa zakonskim odredbama na nivou Federacije BiH, navodi Šarac.

Vezane vijesti

TUZLA