18 C
Tuzla
13.06.2024.

Izvoz namjenske industrije pao za 18 posto

Izvoz namjenske industrije BiH prošle godine iznosio je 198.525.304 KM i manji je za 18,32 posto u odnosu na godinu ranije, a uvoz je iznosio 36.129.568 KM, što je 14,32 posto manje nego 2019, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.
Sekretar Grupacije namjenske proizvodnje pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Adela Vukotić Terek izjavila je da je izvoz namjenske industrije smanjen prema gotovo svim partnerima, najviše prema Saudijskoj Arabiji, za 50.916.816 KM ili 71 posto, u odnosu na 2019. godinu.

“Pandemija virusa korona uticala je na pad izvoza, jer je prethodnih godina ova grana privrede konstantno bilježila dvocifrenu stopu rasta”, istakla je Terekova.

Ona je dodala da je pad bio očekivan, jer većina ovih kompanija u martu i aprilu prošle godine nije radila.

Prema njenim riječima, uticaj pandemije na ovu industrijsku granu, za razliku od većine ostalih grana privrede, posebno metalske industrije, nije toliko snažan, iako očekivani godišnji rast u posmatranom periodu nije realizovan.

“Smatramo da će ova godina biti mnogo bolja, odnosno da će rast izvoza biti realizovan, jer su svi kapaciteti firmi iz namjenske industrije BiH u punoj snazi”, naglasila je Terekova.

Ona je navela da se od ukupnog izvoza naoružanja i vojne opreme 29 posto odnosi na izvoz u Egipat, 13 posto u SAD, 12 posto u Tursku, 11 posto u Saudijsku Arabiju, šest posto u Srbiju, četiri posto u Češku, tri posto u Švajcarsku, po dva posto u Kuvajt, Alžir i Bangladeš, a po jedan posto u Iran, Maroko, Australiju i Njemačku.

Terekova je dodala da je namjenska proizvodnja BiH koncentrisana na proizvodnju municije, tako da izvoz ove grupe proizvoda iznosi više od 75 posto ili oko 150 miliona KM, dok se eksploziv sa 18 posto i oružje sa šest posto pojavljuju sa znatno manjim učešćem.

Vezane vijesti

TUZLA