5 C
Tuzla
27.02.2024.

Jahić: Industrijska proizvodnja u FBiH bilježi rast

Nadir Jahić, savjetnik za statistiku i planiranje u Uredu premijera Federacije Bosne i Hercegovine ističe da je pandemija koronavirusa u početnoj fazi teško pogodila sve sektore ekonomije u Federaciji BiH.

– “Zatvaranje tržišta, slom lanaca snabdijevanja i mjere zatvaranje su učinile da je u prva dva mjeseca pandemije pad industrijske proizvodnje kumulativno iznosio skoro 16 posto. Svjedoci smo bili da su u početku prijetile nestašice nekih osnovnih potrepština i jedna od prvih mjera širom svijeta je bila da se tokovi roba izuzmu od ograničenja kretanja.” – istakao je jahić.

Naglasio je da je nakon dva mjeseca počeo oporavak proizvođačkog dijela ekonomije te da u Federaciji BiH industrijska proizvodnja od mjeseca maja 2020. godine bilježi rast od 22 posto i da je prešla predpandemijski nivo.

– Kao daljnji indikator trebamo uzeti činjenicu da je izvoz iz Federacije BiH u prvom kvartalu ove godine za 18 posto veći nego u istom periodu 2020. godine, dakle prije početka pandemije i prvi put je prešao vrijednost od dvije milijarde konvertibilnih maraka za jedan kvartal. Pokrivenost uvoza izvozom je dosegla rekordnih 65 posto – podvukao je Jahić.

Zaključio je da su sektori ekonomije, uslužni sektor i turizam, glavni generator javnih prihoda te da i dalje zahtijevaju pažnju, jer su ograničeni epidemiološkim mjerama, a zapošljavaju veliki broj ljudi.

 

RTV Slon/Fena

 

Vezane vijesti

TUZLA