11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Janša: Slovenci od ponedjeljka mogu birati koje će cjepivo primiti

Slovenci će od ponedjeljka moći birati kojim cjepivom protiv covida-19 će se cijepiti, najavio je u subotu premijer Janez Janša.

“Imamo dovoljno cjepiva i od ponedjeljka će se vrsta cjepiva moći birati”, kazao je Janša u subotu, u prigodnom govoru na kongresu svoje Slovenske demokratske stranke (SDS).

Nešto manje od 700 njezinih delegata danas će prihvatiti više rezolucija i birati predsjednika, a jedini je kandidat Janša koji stranku vodi od 1993. tako da je izbor samo formalnost, prenosi Hina.

“Ključni je cilj da postignemo takvu procijepljenost da osiguramo imunitet i normalan život ne samo preko ljeta nego i na jesen”, kazao je Janša pozvavši građene da se cijepe u što većem broju.

U Sloveniji se cijepi mRNK cjepivima Moderne i Pfizer/BioNTecha te vektorskim cjepivima AstraZenece i Johnson & Johnsona, no zbog većeg interesa za mRNK cjepiva, a manje raspoloživosti istih, tempo cijepljenja nije bio kakav se očekivao u početku.

Prema službenim podacima u Sloveniji je do sada dozama potrebnim za punu imunizaciju cijepljeno 28,2 posto stanovništva, a prvom dozom njih 797.861.

U zadnja 24 sata u Sloveniji su zabilježene 84 zaraze, uz 3,8 posto pozitivnih testova te jedan smrtni slučaj zbog covida-19.

U bolnicama je 101 covid pacijent, a 14-dnevna incidencija zaraženih na sto tisuća stanovnika iznosi 82 slučaja.

Vezane vijesti

TUZLA