23 C
Tuzla
24.07.2024.

Javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja: Prilika za nezaposlene i poslodavce

Veliki broj ljudi u našoj zemlji traži posao. Mnogi su zbog pandemije korona virusa ostali bez redovnih primanja. Stoga je Javni poziv za sufinansiranje programa zapošljavanja prilika kako poslodavcima da nađu radnike, tako i za nezaposlene da dobiju, u ovako teškim prilikama, posao. Prilike putem ovog Javnog poziva koji raspisuje Federalni zavod za zapošljavanje i ove godine ostale su iste.

”Mjere su slične kao i ranijih godina pa su namijenjene mladima za odrađivanje pripravničkog staža, prilika za sve, za žene… mjere su koncipirane tako da obuhvataju svu populaciju prijavljenih na našu evidenciju. Prvenstveno poziv je namijenjen poslodavcima jer poslodavci apliciraju, on se registruje na portal,” kaže Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Program Tražim poslodavca ove godine bit će naknadno objavljen. Za razliku od prethodnih godina primjetno je umanjenje finansijskih sredstava za realizaciju Javnog poziva. Tako je prethodnih godina za sufinansiranje zapošljavanja izdvajano oko devet miliona maraka.

 ”Za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja 2021. sredstva su u odnosu na ranije godine umanjena zbog COVID-19. U ovu svrhu FZZZ je izdvojio 4,5 miliona za sufinansiranje zapošljavanja i 2,3 miliona za sufinansiranje samozapošljavanje, negdje oko 7 miliona ukupno za TK,” dodaje Amela Makul.

Tokom prošle godine putem Javnog poziva za sufinansiranje zapošljavanja posao su dobile 1003 osobe, dok je samostalnu djelatnost pokrenulo 279 ljudi. Ovaj javni poziv otvoren je i naredne dane dok iz Federalnog zavoda za zapošljavanja poručuju nezaposlenim da će Program Start Up biti otvoren od srijede od 8 do 16 sati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA