31 C
Tuzla
18.07.2024.

Jedinica privremenog sastava OSBiH u Republici Sloveniji proglašena najproduktivnijom

Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja se od 14. augusta nalazi u humanitarnoj misiji odnosno u pomoći civilnom stanovništvu ugroženom od posljednjih poplava u R. Sloveniji, ovih dana proglašena je najproduktivnijom jedinicom u misiji.

Jedinica je angažovana na sanaciji korita rijeke Meže u općini Preljevo i ovih dana je pojačana sa inžinjerijskom mehanizacijom. Nesebičnim angažmanom pridobili su povjerenje i podršku kako lokalnog stanovništva, civilnih struktura vlasti, tako i kolega iz drugih zemalja.

Nakon što su predstavnici lokalne zajednice, koji imaju koncesiju za upravljanje rijekom Maže, izvršili kontrolu nad izvršenim radovima na dijelu riječnog korita ove rijeke, izvan rejona angažovanja naše privremene Jedinice, isključivo su tražili angažman naših pripadnika za potpuni završetak radova, zbog izuzetnog povjerenje.

U skladu sa pravilima upotrebe resursa u ovoj humanitarnoj misiji, Jedinica privremenog sastava OS BiH angažovana je i na preostalim aktivnostma oko uređenju korita rijeke Meže koje su uspješno realizovane, na obostrano zadovoljstvo.

Najodgovorniji predstavnici civilnih autoriteta u R. Sloveniji su iskazali visok stepen zahvalnosti i respekta prema našim pripadnicima. NJ.E. ambasador R.Slovenije u BiH Sedar Damja, zamjenik gradonačelnika općine Ravne na Koroške Erjavec Andrej i direktor Civilne zaštite ove općine Kaker Branko su 27. augusta organizovali prijem za pripadnike naše Jedinice.

Tom prilikom zvaničnici su se zahvalili i odali priznanje svim pripadnicima Jedinice privremenog sastava OS BiH za izuzetnu požrtvovanost i nesebični doprinos na pomoći ugroženom stanovništvu od poplava, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Vezane vijesti

TUZLA