Jesu li Covid pasoši spas turističkom sektoru?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Informacije o tome da li je neko prebolovao korona virus, da li je i kada radio PCR test  i da li je primio vakcinu – sve ovo bi u budućnosti moglo da se nađe u “kovid pasošima”. To bi bio dodatni dokument za putovanja, koji bi barem na neki način garantovao sigurnost putnika od zaraze i prenosa koronavirusa. Iako se ova ideja javila s ciljem oporavka turističkog sektora, nisu svi stava da bi ovaj uslov napravio pozitivan efekat.

“Dodatno uvođenje covid pasosa je samo dodatno opterecenje, odnosno smanjenje broja putnika koji bi htjeli putovati.”, tvrdi Nedžad Siočić, direktor Transturist Tuzla.

Od uvođenja epidemioloških mjera koje su se odnosile na putovanja, u Transturistu bilježe smanjen broj putnika. Linije za susjedne zemlje redukovane su na jedan polazak, dok su nekada vozili i tri, ističe Siočić.

 “Postojeći broj putnika je manji od 15% od onog što smo imali, ovo što radimo radimo bez neke finansijske isplativosti, više radimo da zadovoljimo stare kupce”, dodaje on.

Za kompanije koje se bave prevozom hrane, putovanja nisu bila strogo regulisana kao u turističkom sektoru. Vlasnik jedne takve kompanije je, stoga, optimističan i kada je riječ o mogućem uvođenju novih mjera i uslova.

“Ako dođe taj momenat onda ćemo tražiti rješenje. Bio je na  početku problem kad je korona počela pri prolascima kroz Hrvatsku, kada smo čekali po 2-3 dana pa se sve prevazišlo. Biće neko rješenje” kaže Nijaz Duraković, autoprevoznik.

Oporavak svih grana privrede usljed uticaja pandemije bit će dug i težak proces, stoga ne iznenađuju ni različiti inovativni pokušaji da se, koliko toliko, doprinese da svaki sektor ponovno stane na noge.