15.5 C
Tuzla
26.05.2024.

Jesu li na pomolu nove cijene brašna – Trebaju li građani brinuti ?

Ekonomska kriza i rat u Ukrajini navode se kao razlozi zbog kojih su cijene životnih namirnica krenule uzlaznom putanjom. Svako novo poskupljenje kod građana je izazivalo strah i paniku. Ipak ono koje ih najviše zabrinjava jeste poskupljenje brašna.

Iz Udruženja potrošača TK navode kako je posljednje poskupljenje mlinarsko-pekarskih proizvoda i brašna uslijedilo odmah nakon što se pojavila informacija da se Rusija povukla iz Sporazuma o izvozu žitarica.

Znači porasle su cijene nečega što je već uvezeno po visokim cijenama, porasle su cijene gdje se tek za nove uvozne količine očekuju nove cijene”, kazala je za RTV Slon Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača “Klub potrošača” TK.

Međutim, informacija se pokazala kao neprovjerena jer je Rusija ipak nastavila izvoz žitarica, što Bulić za RTV Slon komentariše kao dobru zaradu na informacijama koje stvaraju dodatnu paniku među građanima.

Jednostavno, objavite neku informaciju o ratu i sutradan imate nove cijene bez obzira što se ranije zalihe uvezene kupljene robe nisu potrošile”, istakla je Bulić.

Sličnog mišljenja su i u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla. Sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju ističe kako oni koji manipulišu cijenama zapravo pokušavaju izvući veću dobit, jer je svaku najavu poskupljenja pratio i strah od nestašice, zbog čega su građani često praznili markete i pravili zalihe, na svoju štetu.

Jer povećanom potrošnjom brašna to znači da raste i siromaštvo, jer se stanovništvo usmjerava na potrošnju samo jedno prehrambenog proizvoda i problematična je kupovna moć ostalih prehrambenih artikala”, rekao je Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

BiH se oslanja na uvoz pšenice i ne raspolaže sa dovoljnom količinom robnih rezervi da bi Vlada mogla intervenisati na tržištu, zbog čega i jeste plodno tlo za manipulaciju i pokušaj izazivanja vještačke krize, tvrdi Selimović.

Naravno, svi oni koji rade uvoz i plasiraju pšenicu i brašno na tržište BiH su svjesni da mi ne raspolažemo značajnom proizvodnjom, ni robnim rezervama, tako da je ovo savršen prostor za manipulaciju bilo kog proizvoda, ne samo brašna”, kaže Selimović.

S druge strane, u Direkciji robnih rezervi TK tvrde da je situacija zadovoljavajuća, kako na Federalnom, tako i na kantonalnom nivou.

Puno ozbiljniji je rad sa robnim rezervama i TK se u ovom trenutku može pohvaliti sa efikasnim rezervama za razliku od prošlih godina kada je bilo minimalno. Nabavka brašna i ulja uspješno su prošle i TK nikad nije bolje stajao”, istakao je za RTV Slon Almir Žilić, direktor Kantonalne direkcije robnih rezervi.

Ono u čemu se ipak slažu i u Direkciji i u Privrednoj komori jeste da nema osnova za priče o nestašici i poskupljenju.

Ja mislim da se u ovom trenutku radi o špekulacijama, da su to informacije koje nemaju utemeljenje ni u čemu. Što se tiče tržišta, cijena je takva kakva jeste, nije se mijenjala i ne mislim da će u skorijoj budućnosti doći do promjene”, kazao je Žilić.

Špekulacije ili ne, građane kao i do sada niko ništa ne pita.

Vezane vijesti

TUZLA