10.5 C
Tuzla
23.04.2024.

JKP Komunalac Tuzla unapređuje sistem odlaganja kabastog otpada

Građani Tuzle, kako u urbanim tako i u ruralnim dijelovima grada, uskoro će imati unaprijeđen sistem odlaganja kabastog otpada. JKP Komunalac Tuzla u saradnji sa Regionalnim centrom za upravljanje otpadom iz Užica do avgusta 2022. godine realizovat će projekat uspostavljanja sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom. Najznačajnije aktivnosti projekta, koje su započete još 1.marta, su nabavka kontejnera za prihvat i transport otpada, nabavka specijalnih mašina za sitnjenje kabastog otpada kao i uspostavljanje reciklažnih dvorišta na lokacijama deponija u Tuzli i Užicama.

U gradskim sredinama će biti postavljeni kontejneri na određena mjesta jednom mjesečno. Kontejneri će biti postavljeni od petka do ponedjeljka i u tom periodu će građani moći odložiti svoj kabasti otpad ili ga odvesti na reciklažno dvorište koje će se nalaziti na deponijama. U prigradskim će biti malo drugačiji sistem, postavljat će se četiri puta u godini i kontejneri će ostajati cijelu sedmicu, ističe Džemila Agić, menadžer za promociju projekta.

Javno komunalno preduzeće Tuzla svojim akcijama odvoza krupnog i kabastog otpada već je napravilo korak ka rješavanju ovog problema. Međutim, realizacija ovog projekta značit će brže i efikasnije odlaganje i recikliranje otpada ali i smanjenje količine otpada na deponijama.

Obzirom da je taj otpad krupan i zauzima puno prostora ova mašina i projekat će nam pomoći da se što više tog kabastog otpada usitni ili pripremi za neku novu aktivnost tako da je u svakom slučaju važan za obje strane, a to i njegova vrijednost govori. Za nas je obezbijeđeno 250 000 eura, navodi Admir Bećirović, direktor JKP Komunalac.

Zbog nepotpune pokrivenosti cijelog grada, ali i kantona, odvozom krupnog komunalnog otpada, stanovništvo vrlo često pribjegava njegovom odlaganju u prirodu, što ostavlja negativne efekte na okoliš ali i zdravlje građana.

Sa propasti projekta regionalne deponije 2012. godine mi imamo vrlo nesređenu situaciju. Ovakvi projekti su jedan od vodilja kako da se to rješava jer moramo ukrupniti deponije. Sada odlažemo na 10-ak deponija, što u kantonu, što u Republici Srpskoj i uglavnom su to nesanitarne deponije, ističe Zvjezdan Karadžin, ministar za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK.

Projekat upotpunosti finansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije i ovo je već treći projekat saradnje između ove dvije zemlje. Prvi projekat se odnosio na primarnu selekciju otpada u osnovnim i srednjim školama, a drugi na razdvajanje otpada u rubnim mjesnim zajednicama i oba su uspješno završena.

Vezane vijesti

TUZLA