16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

JKP VIK: Novim projektima povećati pokrivenost i smanjiti gubitke vode u Tuzli

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Tuzla započelo je projekat vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u BiH – komponenta Tuzla, kojima je cilj dugoročno vodosnabdijevanje za period do 2036. godine. Pored toga, rade i na drugim projektima koji će konačnici smanjiti gubitke vode.

Pokrivenost vodosnabdijevanjem u Tuzli je oko 97 procenata, dok tri procenta čine visinske zone koje uglavnom koriste vlastita izvorišta umjesto gradskog vodovoda. Za ova područja, u preduzeću Vodovod i kanalizacija pripremaju projektnu dokumentaciju, kako bi uslijedila izgradnja gradskog vodovoda. Novim projektom nastoji se ostvariti  dugoročno vodosnabdijevanje, a trenutno se radi i na proširenju vodnog postrojenja u Stuparima.

“Zatim radimo intenzivno na 4 nova bunara i spojnom cjevovodu 3,5 km.  Očekujemo da će oko 60 do 90 dana, a prije roka koji je za kraj aprila bio predviđen, i taj dio biti gotov tako da ćemo imati 4 nove bušačke garniture odnosno 4 bunara u funkciji. Uporedo s tim radi se na glavnom cjevovodu od 19, 5 km od Stupara do Sprečkog polja”,  kazao je Aid Berbić, direktor JKP Vodovod i kanalizacija.

Ovo je najveća investicija u tuzlanskom Vodovodu u zadnjih 50 godina za koju je obezbijeđeno blizu 28 miliona maraka od čega je oko 12 miliona kredita a ostalo su grant sredstva. Jedan od uslova dobrog poslovanja preduzeća, kako tvrdi direktor, je upravo prepoznavanje značaja međunarodnih organizacija odnosno grantova.

Preduzeće je uložilo dodatne napore kako bi smanjilo gubitke u mrež vodosnabdijevanja koji danas iznose 36 procenata. Realizacijom projekta dugoročnog vodosnabdijevanja i završetkom cjevovoda od Stupara do Sprečkog polja i od Sprečkog polja do Cerika ti procenti bi trebali biti ispod 30, što će ovo preduzeće svrstati u red evropskih perspektivnih kompanija odnosno preduzeća koje se bave vodosnabdijevanjem.

Vezane vijesti

TUZLA