12 C
Tuzla
30.05.2024.

Kako će se odvijati nastava u novoj školskoj godini u TK?

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona odluku o načinu izvođenja nastave u školama još nije donijelo, ali je prijedlog da to bude u školskim klupama. Čekaju se inputi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kada će konačno učenici i roditelji saznati metod nastave i započeti pripreme. Ukoliko se učenici vrate u školske klupe, to neće biti na tradicionalan način, jer će biti smanjen broj učenika u učionicama.

”Velika je vjerovatnoća da ćemo raditi u nekim grupama od 15-16 učenika, da ćemo nižim razredima napraviti plan da dolaze svaki dan ali će kod njih čas da bude skraćen, dok će stariji razredi u osnovnoj i srednja škola ići jednu sedmicu intenzivnom nastavom”, kaže Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Narednu sedmicu bi tih 15-tak učenika bilo kući, a druga grupa bi dolazila u školu. Sedmicu kada ne budu u školskim klupama, učenicima bi nastavnici slali zadatke online, ali bez video sadržaja, što je bio slučaj od marta do kraja prethodne školske godine. Tokom jednog školskog sata, učenici bi imali po dvije nastavne jedinice.

S ovakvim prijedlogom se slažu u Društvu pedagoga i psihologa TK, organizacije koja je obavila ispitivanje među roditeljima, učenicima i nastavnicima o načinu izvođenja nastave. Kažu da je pola bilo onih koji su za nastavu u školskim klupama, a pola za online nastavu. Međutim, mnogo je nedostataka u online nastavi, koje su ispitanici navodili u toku ispitivanja.

”Mislim da je dobro da se učenici vrate u školske klupe, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mjera i uz razrađen sistem u slučaju da se dijete zarazi, da ima protokol, procedura kako to riješiti”, ističe Melisa Slavuljica, članica Društva pedagoga i psihologa TK.

Međutim, iz Sindikata osnovnog obrazovanja izražavaju žaljenje što se svi mogući modeli izvođenja nastave nisu prezentovali ranije, kako bi nastavnici i roditelji spremno dočekali početak nove školske godine.

”Model koji bi nam odgovarao je svakako onaj model koji je najsigurniji za nastavnike i učenike. Smatramo da se moglo puno ranije sjesti i pripremiti nekoliko modela, da li to bila redovna nastava pod uslovima epidemije, kombinovana ili samo online nastava, sa jasnim uputama, smjernicama, ko, šta, kako i na koji način”, naglašava Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja TK.

Prijedlog resornog Ministarstva je da učenici dolaze i ulaze s maskama u školu, a da na nastavi ne nose maske. No, bez obzira na to, smanjen broj učenika, skraćivanje časova, u Sindikatu se pribojavaju za zdravlje učenika i nastavnika.

”Trebalo bi odrediti naprimjer i koliko je maksimalni broj učenika koji smije biti u toku dana u školi, je li to 200, 300 i ostalo. Zaštita na prvom mjestu, naravno onaj ko donese odluku da se izvodi redovna nastava treba da preuzme i odgovornost. Sve je dobro dok se neko nažalost ne razboli”, ističe Kulović.

Odluka o načinu izvođenja nastave bit će donesena nakon zajedničkog sastanka sa predstavnicnima Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva u petak. Kantonalno ministarstvo obrazovanja zatražilo je od Direkcije robnih rezervi nabavku i isporuku dodatnih količina dezinfekcionih sredstava i tečnog sapuna, jer će jedna od obaveznih mjera, ukoliko bude potvrđen prijedlog Ministarstva, biti dezinfekcija ruku prilikom ulaska u školu.

Vezane vijesti

TUZLA